Last news in Fakti

4 Май, 2015 07:27 2 339 0

8 приложения на меда извън кухнята

  • мед-
  • кухнята-
  • приложения-
  • лечение-
  • ползи

Натуралният пчелен мед е незаменима храна и лекарство

Много от нас за запознати с ползите от меда като лечебна и богата на хранителни вещества храна. Но знаете ли, че той има и множество други приложения? Местният, органичен мед съдържа множество полезни вещества, включително минералите желязо, калций, магнезий и калий, както и лесно разградими захари, които могат бързо да ви заредят с нужната енергия. Въпреки това медът не е просто вкусна храна и може да се използва и за други цели, ни припомнят от органично.ком.

Лечение

Дезинфекциране на порязвания и облекчаване на изгаряния – заради антимикробните си свойства, медът действа като антибиотик. Според някои изследвания той дори има по-силно антисептично и лечебно действие. Медът от манука се справя дори с MSRA бактерии, които са резистентни към антибиотици.

При кашлица и зачервено гърло

Както показват клиничните проучвания, медът е толкова ефективен в облекчаването на кашлицата, колкото и сиропите, продавани в аптеките. Смесете супена лъжица мед с чаша топла вода и пийте на малки глътки.

За справяне с паразитите

Смесете супена лъжица мед и супена лъжица ябълков оцет с две чаши топла вода. Пийте от тази смес по няколко пъти на ден в продължение на два месеца.

При махмурлук

Ако сте прекалили с алкохола, чаена лъжичка мед, разтворена в чаша вода, ще ускори метаболизма и отделянето на алкохола от организма.

Овлажняване

Медът е естествен овлажнител и идеална добавка към всяка терапия против стареенето на кожата. Можете да изпробвате тази рецепта и да си направите сами лосион с мед.

Блясък

За да заблести косата ви, разтворете чаена лъжичка мед в литър вода и използвайте сместа, за да изплакнете косата си след като сте я измили. Къдравите, сухи коси са укротени и възвръщат своя блясък.

Успокояващо действие

Медът отдавна се използва в аюрведичната медицина за премахване на нервното напрежение и е особено ефективен в комбинация с успокояващ чай като лайка, лавандула или семена от копър.

При безсъние

Ако стресът ви държи буден нощем, изяжте чаена лъжичка мед с щипка сол преди лягане. Малко количество мед гарантира достатъчно запаси от гликоген в черния дроб, което намалява отделянето на хормони, нарушаващи съня.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА