Last news in Fakti

20 Май, 2015 18:11 2 152 0

Да превърнем храната в изкуство (СНИМКИ)

  • балканска кулинарна купа-
  • състезание-
  • храна

Единадесет отбора от България, Македония, Румъния, Словакия, Сърбия и Черна Гора премериха черпаци и кулинарни сили в първото по рода си състезание „Изкуството на храната в хотела“, което се проведе този уикенд в Слънчев Бряг.

Оспорваната надпревара в индивидуалното състезание за тристепенно меню на морска тематика (салата, предястие, основно) изведе напред Луциян Шмит от Румъния, който грабна златния медал в категорията. Пак Луциян, но в екип с Кристиян Замфир от Румъния спечелиха купата и златните медали в отборната надпревара за петстепенно хотелско меню (супа, салата, предястие, основно и десерт).

Александър Калянович показа най-прецизни умения и фантазия в индивидуалното състезание по карвинг и заслужено се окичи със златото в категорията. При екипната работа за декориране на плодове и зеленчуци най-добри бяха Ангел Боралиев и Янка Сотирова.

Какво интересно се случи през трите дни за читателите на Факти.бг, който беше медиен партньор на събитието, разказа неговият организатор Веселина Славчева.

- Госпожо Славчева, кои държави взеха участие на първото издание на „Балканска Кулинарна Купа. Изкуството на храната в хотела” и каква е целта на състезанието?

- Имахме участници от пет държави – Хърватия, Македония, Румъния, Сърбия и Словакия, както и специален гост от Англия.

Идеята на състезанието е на първо място обмяна на опит, повишаване качеството на обслужване, специално по отношение храната в хотелите.

Интересното е, че журито е изцяло международно. Разделено е на две групи. Едната е от професионалисти, а другата – от гости, които в случая играят ролята на клиенти. Оценките на журито, което е като клиенти, има за цел да покаже дали биха си поръчали ястията, с които кулинарите участват на състезанието и дали биха харесали начина, по който се презентира храната.

Състезанието беше разделено на няколко категории. Едната – приготвяне на меню за бюфет и блок маса. В рамките на 3.5 часа състезателите трябваше да приготвят пет степенно меню, което включва супа, салата, предястие, основно и десерт. Трябваше да го поднесат за десет човека. Следващото състезание беше индивидуално. Тъй като сме на морето, откриването на сезона темата е риба и морски дарове. Състезателите там участват с тристепенно меню за двама души, като имаме супа, салата, основно.

- Видяхме, че паралелно с това има и карвинг състезание. По какъв начин се съчетават двете „изкуства”?

- Да. Много добре знаете, че карвингът е изкуството на красивата храна. Целта му е да нахраним първо очите и след това тялото с това, което ни приготвят кулинарите. В нашето състезание карвингът беше разделен на три части. Първата – предварително приготвени скулптори от плодове и зеленчуци. Темата отново беше морска. След това имаше индивидуални състезания на свободна тема. Последното състезание беше по двойки. Темата отново беше свободна от типа black box.

- Относно карвингът кое е по-лесно свободната програма или когато се зададе задание?

- Знаете ли, самият процес е напрягащ, тъй като храната „плодовете и зеленчуците“ може да се съхранява за много малко време. Състезателите трябва да приготвят своите скулптори бързо. Дефакто трябва да свършат много работа за кратко време. Уморително е.

- Справиха ли се?

- Това, което видях, беше много добро и изглеждаше изключително красиво. Радва ме това, че участниците влагат всичко от себе си и в сравнение с година по-рано все повече се повишава нивото в карвинга. Изравняваме се със световните тенденции. Преди години беше много трудно да се обясни какви са изискванията, защо това е хубаво за едни, а за други – не и как трябва да бъде. Докато сега вече самите състезатели знаят, че не е толкова лесно и че се изисква време, опит и търпение.

- Има ли работа за подобни специалисти на българския пазар?

- Да, особено в хотелите по морските ни курорти и от година на година местата стават все повече, тъй като това е много атрактивна работа. Целта на това състезание не е само обмяната на опит, но и привличането на чужденци към България като туристическа дестинация. Имахме запитвания дори от Азия дали могат да участват в състезанието, но тази година сме ограничени. Мислим догодина да направим нещо по-голямо.

- Това, което се предложи като ястие на състезанието, дали може да го видим в ежедневното меню в българските хотели?

- Точно на това се надяваме – участниците да обменят опит. От много хотели дойдоха като посетители, за да видят какво и как се случва. Всичко зависи от човека – дали иска да се развива и да постигне нещо ново. Много са факторите. Идеята на състезанието е да провокирахме хората да се развиват, да видят какво се случва в другите страни и да си сверят часовниците.

- Каква е ползата за клиентите?

- Повишаване качеството на храната. Едно от най-важните условия на състезанието беше цена на меню, именно защото всеки хотел има определен бюджет за храноден. Участниците се съобразиха с него, за да може да бъде приложимо всичко, което направиха.

- За какъв период от време пет степенното меню може да измести ол инклузива?

- На състезанието виждаме един умален вариант какво се случва в хотелите. Наистина трябва да се внимава какво се приготвя и клиентът е много важен. За всеки един хотел бюджетът е от значение, но въпреки това много пъти съм чувала от колеги кулинари, че със скъп продукт и много пари не трябва да знаеш много, т.е. продуктът като е качествен трябва леко термична обработка, но когато си финансово ограничен е много по-трудно да измислиш нещо.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА