21 Май, 2015 07:29 6 271 10

5 „любими” храни, които вредят на здравето

  • здраве-
  • храни-
  • вредни

Колбасите например съдържат много вредни за организма добавки

Кои храни са най-честите причинители на отравяне – това е темата на доклад, подготвен от американски специалисти, цитирани от Ройтерс. Пренесени към родните вкусови предпочитания, тъжните първенци в класацията изглеждат познато, но в някои от случаите напълно неочаквано, пише здраве.бг:

Колбаси

колбасите и в най-голяма степен кренвиршите съдържат изключително големи количества скрити мазнини, което води както до повишаване на телесното тегло и на лошия холестерол в тялото, като често самите ние не можем да проумеем как се е стигнало дотам. Специалистите в областта на храненето припомнят, че не е в реда на нещата килограм колбас да струва по-малко от килограм месо, като се има предвид, че именнно от него би трябвало да се произвежда. В случаите, когато това правило видимо не е налице, то колбасът по всяка вероятност е направен от соя, нишесте, мас, мазнини, различни съединителни тъкани и добавки. На вкус може и да са го докарали, но той далеч се отличава от полезния продукт.

Маслини

Маслините на българския пазар понякога не са нищо друго освен боядисани в черно или зелено плодове, в които се съдържат големи дози железен глюконат. Разбира се, могат да бъдат открити и маслини, които са носители на типичните за продукта вкусови и хранителни качества, но е невъзможно да направим разликата, съдейки само по външния им вид.

За сметка на това прекаляването с изкуствено оцветените може да доведе до натряване на тялото с желязо.

Картофи

В картофите, които са едни от най-често консумираните от българина продукти, често се съдържат патогенни микроби, които могат да причинят колики, дезинтерия, салмонела.

Сирене

Млякото и сиренето също могат да бъдат вредни, тъй като те са идеална среда за развитието на болестотворни микроорганизми. Особено внимателни при консумацията на сирене трябва да бъдат бременните жени, които са любители на сирене фета, бри и камамбер, защото в тях живеят бактерии, причинители на заболяването листериоза. То почти винаги се развива без видими симптоми, но може да бъде много опасно – например може да предизвика спонтанен аборт.

Пушените храни

Особено внимателни трябва да бъдем при избора на пушена риба, пушено сирене и т.н., защото тези продукти, оказва се, често са канцерогенни. Освен че съдържат голям набор от изкуствени подобрители на вкуса, голяма част от производителите избират да опушват с изкуствен „течен дим”, което е по-евтин процес от опушването с дървесен дим. Това обаче неминуемо рефлектира върху вкусовите и хранителните качества на пушените храни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люк

    2 0 Отговор
    Е ,че то какво остана?
  • 2 кораб

    1 0 Отговор
    E как какво хляб и леща. А тези с многото кинти, ще си вредят на здравето с по-горе описаните храни!
  • 3 е451

    0 2 Отговор
    защо просто не се забранят вредните продукти,а те не са никак малко.Убиѝците не ги търсете далече,те са под носовете ни!!!
  • 4 Кобрата

    3 0 Отговор
    При направата на така наречените колбаси, които виждаме по витрините в магазина, нито едно животно не е пострадало!
  • 5 Olli

    0 0 Отговор
    То всичко е боклук !
  • 6 smolata

    2 0 Отговор
    Ще поплача довечера по тоя повод докато си хапвам пържени картофки със сирене с пушено беконче и пия някое даже по-токсичен ферментат. Минутка мълчание...мир на прахте ми!
  • 7 Джон Смит

    0 0 Отговор
    Хайде всички на село и да живеем като през 1939г. А?

    Коментиран от #8

  • 8 binjiri

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джон Смит":

    Еми то просто е било отвратително през 39-та.Балове,автомобили,на места карети,само естествени храни,театри,беседи - навсякъде Виена.
    Друго си е сега - бачкаш в столицата за 1500 лева като "мениджър",панел на лизинг за има няма 35 години,или пък ново строителство,което е бая по-зле от панела.Отиваш с бялата ризка от мола,която всъщност идва от китай,да понатрупаш жълто в псевдоофиса,където си големец с образованието от УНСС.Естествено не пътуваш с градски транспорт,а със съвсем нова Dacia Logan - и тя н лизинг.Абе няма спор – 39-та е било по-гадно.
  • 9 diki

    0 0 Отговор
    Ами през 39-та и по рано всички са яли здравословни и чисти храни , дишали са чист въздух - и колко е била средната продължителност на живота - на мъжете и жените ?

    Коментиран от #10

  • 10 др Шишарков

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "diki":

    Живели са по дълго не само заради здравословната храна.Тогава живота е бил много спокоен.Качвали са се на каручката и като са тръгнели за някой град когато стигнат тогава.Ден ,два ,три на никой не му е пукалоПреспивали са по пътя в хановете радвали са се на природата по време на пътуването а не като сега.Качваме се на колите и след един час трябва да сме на другия край на света а след още един да сме се върнали обратно,че шефа гледа лошо.Стреса е това което ни убива дами и господа!