30 Май, 2015 03:01 1 176 0

Българите са сред най-големите пушачи в ЕС

  • ес-
  • пушачи-
  • ек-
  • тютюн

С 2 на сто са намалели пушачите в ЕС от 2012 година насам. Това разкрива проучване на Евробарометър, публикувано от Европейската комисия. Към момента 26% от европейците са пристрастени към никотина.

Най-значимото намаление от 4% е сред младите хора, а именно във възрастовата категория от 15 до 24 год. (25% спрямо 29%). Все още се наблюдават значителни разлики в консумацията на тютюневи изделия, като процентите са най-ниски в Швеция (11%) и Финландия (19%), а най-високи — в Гърция (38%) и България (35%).

Относно спирането на цигарите по-голямата част от пушачите са се опитвали (59%), като 19% са се опитали през последната една година. По отношение на електронните цигари 12% от европейците са ги пробвали в сравнение със 7% през 2012 г. 67% заявяват, че са прибягнали до тях в желанието си да намалят или откажат тютюнопушенето. Въпреки това само 14% от лицата, консумиращи електронни цигари, са могли да откажат тютюнопушенето, което означава, че те не са особено ефективен начин за отказване на пушенето.

Средната възраст, на която европейците пропушват, остава без промяна - 17 години. Младежите най-често опитват електронни цигари. Проучването отчита нарастващо недоволство от електронните цигари, като вече 52% от хората не ги одобряват. Преди две години неодобрението е било 27%.

Данните от изследването сочат, че излагането на тютюнев дим в барове и ресторанти продължава да намалява. Само 12% са заявили, че са били изложени на тютюнев дим в заведения за хранене през изминалата година (спад от 14% през 2012 г.), а този процент е 25 за питейните заведения (намаление от 28% през 2012 г.). Освен това 73% от работниците в Европа рядко или никога не са били изложени на тютюнев дим на работното си място.

Повечето европейци одобряват стриктните мерки за тютюневите изделия и

електронните цигари. Например 70% са положително настроени към по-добрата проследимост на тези изделия, за да се намали незаконната търговия (мотото на тазгодишния световен ден без тютюнев дим), дори ако това доведе до увеличение на цената им. Що се отнася до рисковете, съдържанието на катран или никотин се счита за източник на най-голямата вреда (32%), следвани от добавките (12%). По отношение на електронните цигари процентът на включените в проучването хора, които ги считат за вредни, се е увеличил от 27% на 52% само за две години.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА