2 Юли, 2015 06:30 1 997 2

Куба спря предаването на ХИВ от майка към дете

  • хив-
  • сифилис-
  • куба-
  • здраве-
  • вирус-
  • сзо

Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна пренатална грижа за бременните

Куба успешно елиминира предаването на ХИВ и сифилис от майка на дете, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.

Директорът на СЗО д-р Маргарет Чан заяви, че това е едно от най-големите възможни постижения за човешкото здраве.

Научният пробив идва след дългогодишни усилия да се осигури ранна пренатална грижа за бременните, включваща редица изследвания и лекарства, които да спрат предаването на тези заболявания от майката към детето.

От СЗО се надяват и други страни да постигнат същия успех.

Всяка година, в световен мащаб, около 1,4 милиона жени, живеещи с вируса на ХИВ забременяват. Ако не се вземат мерки, съществува между 15 и 45% риск от предаване на вируса към детето по време на бременността, раждането или кърменето.Този риск пада до около 1%, ако се приемат антиретровирусни лекарства от майките и техните бебета.

Всяка година близо милион бременни жени по света страдат от сифилис. Но с медицинско наблюдение и подходящо лечение тези бъдещи майки могат да избегнат усложненията за тях и за децата им.

В Куба, според наличните официални данни, по-малко от 2% от децата, чиито майки болни са родени с вируса на ХИВ. Това е най-малкият възможен процент при съществуващите методи за превенция.

В световен мащаб, седем от всеки 10 бременни жени, живеещи с ХИВ в страните с ниски и средни доходи, получават ефективни антиретровирусни лекарства за предотвратяване предаването на вируса на децата си.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 икхжев

    0 0 Отговор
    браво на кубинците
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.