Last news in Fakti

14 Юли, 2015 00:31 1 629 0

Хирурзи извършиха операция в безтегловност

  • хирурзи-
  • операция-
  • безтегловност

Процедурата се е провела в специален експериментален самолет

Хирурзи извършиха операция в безтегловност - 1
Снимка: mcsauto.com

Канадски хирурзи проведоха експериментална операция в условия на безтегловност, съобщи Gizmag.

Интервенцията е била проведена върху макет на човешко тяло в специален изследователски самолет по време на полет, в който били достигнати условията на безтегловност.

При условия на нулева гравитация интервенцията се усложнява от факта, че пациентът трябва да бъде завързан на носилка, тъй като неговите органи лесно могат да напуснат местата си, а поведението на кръвта става напълно неуправляемо.  За да се открие решение на тези проблеми шефът на местната медицинска служба – Андрю Къркпатрик е събрал екип от лекари, с които да проведе въпросния експеримент.

Операцията се е провела на 26-ти юни на борда на самолета Dassault Falcon 20.  Самолетът е летял параболично, като в най-високата точка от полета екипажът преживява около 30 секунди на безтегловност. Това се случва на няколко пъти. В тези моменти лекари от САЩ и Канада провеждат операция по отваряне на стомашна кухина за премахване на вътрешни кръвоизливи.

В ролята на пациента е била специална жилетка, произведена от компанията Strategic Operations, която произвежда свръх реалистични симуалции на операции. Тези жилетки са запълнени с изкуствени органи и кръв. Обикновено те се обличат от актьор, който да пресъздава болката по време на операция и се използват за симулации на интервенции на бойното поле.

В този експеримент обаче мястото на актьора е било заето от компютри и набор от сензори за запис на нивото на гравитацията. В състояние на безтегловност жилетката е включила специални помпи, за да се пресъздаде кръвния поток. Когато силата на гравитацията се връща, лекарите са прекратявали операцията, преди да дойде следващия момент на безтегловност.

Лекарите са тествали нова система, която следи нивата на кръвозагуба на пациента и физиологичното състояние на хирурзите. Те са тествали и нова пяна, предназначена да спре кървенето.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА