23 Юли, 2015 00:15 1 564 0

Напитките със захар причиняват диабет тип 2

  • диабет-
  • диабет тип 2-
  • изследване-
  • лекари-
  • сащ

Подсладените със захар напитки като коли и лимонади могат да причинят диабет тип 2. За това предупреждават учени от САЩ и Великобритания.

Техните резултати са публикувани в „Бритиш медикъл джърнъл“. Пиенето на вода или кафе и чай без захар е много по-здравословна опция, смята изследователят от Кеймбридж Фумиаки Имамура.

За десетина години прекомерната употреба на захар причинява 2 млн. случая на диабет 2 в САЩ и 80 000 във Великобритания. Това ще струва близо 12 млрд. британски лири на здравните власти в САЩ и 206 млн. британски лири във Великобритания.

Ние съветваме хората да ограничат количеството на сладки напитки като част от здравословния начин на хранене, за да се намали риска от диабет тип 2.

Една здравословна диета съчетана с редовната физическа активност, може да помогне за поддържане на здравословно тегло и така да се предотврати диабет от тип 2, смятат специалистите.

Захарен диабет тип 2, познат по-рано като инсулинонезависим захарен диабет (ИНЗД) или диабет с начало в зряла възраст, представлява метаболитно нарушение, което се характеризира с високо ниво на кръвната глюкоза в контекста на инсулинова резистентност и относителен дефицит на инсулин.

Той е различен от захарния диабет тип 1, при който има абсолютен дефицит на инсулин поради унищожаване на островните клетки в панкреаса. Класическите симптоми са прекомерна жажда, често уриниране и постоянно чувство на глад. Диабетът от тип 2 съставлява 90% от случаите на диабет, като останалите 10% се дължат главно на захарен диабет тип 1 и гестационен диабет.

Затлъстяването се счита за основна причина за захарен диабет тип 2 при хора, които са генетично предразположени към заболяването.

Диабет тип 2 първоначално се овладява като се увеличат физическите упражнения и се спазва модифициран хранителен режим. Ако нивата на кръвната глюкоза не се понижат адекватно от тези мерки, може да се наложат лекарства като метформин или инсулин. При пациенти на инсулин обикновено се изисква рутинна проверка на нивата на кръвната захар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА