16 Август, 2015 13:49 1 830 1

40% от майките раждат със секцио

  • бебе-
  • раждане-
  • секцио-
  • болници

Следва консултацията на един месец. Има 25 дни, в които ние не знаем реално какво се случва с това бебе и с тази майка

 

40% от майките раждат със секцио. Несъмнено обаче тази операция е животоспасяваща и трябва да остане такава.

Това заяви управителят на Фондация „Родители за родители" Миглена Делчева.

Според нея не може 40% от майките и бебетата да са с опасност за живота, за да се предприема такава операция. В частните болници броят на жените, които раждат чрез цезарово сечение е дори по-висок. Майките не са информирани за последствията за самите тях и за децата, коментира Делчева.

С този среден процент над 40 за цезарово сечение, с процент на кърмени бебета на един месец, който е изключително нисък. Това всичко означава, че проблем има и, че майката и бебето не получават грижите, които трябва да получат. След болницата връзката също се къса. След изписването идва педиатър в къщи, който дава указания. Следва консултацията на един месец.  Има 25 дни, в които ние не знаем реално какво се случва с това бебе и с тази майка, каза Делчева. Тя припомни, че проблеми с кърменето и проблеми при децата се развиват в тези три седмици, в които ние нямаме грижи за децата. И проблемът се открива на един месец, когато често е късно да се вземат мерки.

Сдружение "Родилница" и Фондация "Родители за родители" вече работят по проект за спазване на правата в майчиното здравеопазване. От двете организации настояват за цялостна промяна чрез приемане на нова философия за грижи и политика, за спазване на човешките и гражданските права на майките и бебетата.

Двете неправителствени организации представиха стартиралия през юни проект за спазване на човешките и гражданските права на майките. Миглена Делчева посочи, че въпреки положителните стъпки на здравното министерство, проблемите остават и това на фона на рекордно ниската раждаемост у нас.

Отдавна при нас раждането за жените е безплатно, заплаща се от Здравната каса за всички - осигурени и неосигурени. Никой обаче не си задава въпроса, какво е  качеството, което те получават. И самият факт, че имаме болници, където масово се изписват антибиотици на бебетата, където има вътреболнични инфекции.

През последните 5-6 години се наблюдава международно движение за подобряване на грижите по време на раждане. Изследователи, лекари, акушерки, активисти и юристи се обединяват за решаването на този проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Хаус

    0 0 Отговор
    Поредния коментар на некадърна и неосведомена някаква си там. При секцио риска за бебето от луксации, черепни изкривявания и стрес ги няма. Да не говорим за усложненията по време на нормално раждане, които могат да са ужасяващи. Да не говорим за шамарите и стреса, които майката получава, разкъсвания и какво ли не. Безплатно било раждането ама друг път... И това с кърменето как пък го измисли... Ражданията секцио сравнени с нормалните - дори и статистически носят много пъти по-малък риск. Невежо и неграмотно поколение дава акъл. 100% това е някаква поредна членка на християнска организация, от онези, които отричат и кръвопреливането и лекарствата. Скоро детето на една такава вярваща почина, поради същите малоумни разсъждения. Не било естествено секцио-то и за това било лошо. А антибиотиците, ваксините и оперативните интервенции са много естествени...