26 Август, 2015 07:30 6 019 2

6 здравословни храни за лятото

  • здравословни-
  • храни-
  • лято-
  • диня-
  • царевица-
  • череши
6 здравословни храни за лятото - 1

Лято е, а именно това е периодът когато пресните плодове и зеленчуци са навсякъде. Ето затова, списание EatingWell подбра няколко от най-здравословните храни в жегите.

1. Царевица

Една от най-хубавите летни храни е сладката царевица (тук не говорим за тази от плажа). Интересен факт е, че царевицата е богат източник на антиоксидантите - лутеин и зеаксантин, които са спрягани за естествените "слънчеви очила". Именно тези пигменти на макулата филтрират голяма част от въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

2. Студено кафе

Чаша кафе с лед може да бъде прекрасното начало на деня в летните горещини. Нещо повече, една чаша от "събуждащата" напитка сутрин намаля шанса да развием рак на кожата. Разбира се, тук не се говори за безкофеиново кафе.

3. Свежи череши

Един от най-обичаните плодове е богат на редица жизненоважни вещества за организма. Черешовият сок, например, спомага изключително много за здравословен сън. Това обаче далеч не е всичко - черешите могат да направят фигурата ни стройна и слаба. Ако пък сте изтощени след усърдна тренировка във фитнеса, решението е същото за преодоляване на мускулна треска.

4. Домати

Без съмнение слънцезащитният крем е средство номер едно против изгаряне на кожата. Е, номер две са доматите. Консумацията на един от най-разпространените зеленчуци също може да спомогне много за изграждането на солиден "щит" срещу UV-лъчите. Картеноидът ликопен, веществото, което придава червения цвят на доматите, е "ключът към това".

5. Диня

Не ви се пие вода, но искате да избегнете дехидратация? Динята определено е решението на този проблем, тъй като самият плод е съставен от около 92% от животворната течност. Редица проучвания показват, че именно този тип храни могат да бъдат напълно засищащи, като, същевременно, се избягва консумацията на голямо количество калории.

6. Малини

Малините са един от най-добрите източници на фибри. Богати са на пектин, "всеизвестният" враг на холестерола. Също така, резултатите от скорошен анализ сочат, че приемът на 8 грама фибри на всеки 1000 калории за кратко време води до смъкването на солидно количество килограми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    0 0 Отговор
    ВСИЧКО Е ЯСНО, НО КАФЕ... ТА ВСЕКИ КОЙТО МАЛКО СЕ ИНТЕРЕСУВА ЗНАЕ, ЧЕ КАФЕТО Е ОТ НАЙ-МОЩНИТЕ АЛФА ТОКСИНИ ЗА МОЗЪКА !
  • 2 кмета

    0 0 Отговор
    6 отровни храни не ги приемаите, приемаите това с които ще живеете подълго вино от бъзак,липов цвят,шипков мармалат,магарешки бодил,хрян ,мед, дафинов лис.