Last news in Fakti

15 Октомври, 2015 23:23 1 509 1

Илко Семерджиев: Режат парите на лекарите и медицинските сестри

  • пари-
  • заплати-
  • нзок-
  • лекари-
  • медицински сестри

Това е ефектът от замяната на принципа парите следват пациента с определяне на фиксиран бюджет, при който пациентите обикалят да търсят болници с неизчерпан лимит

 

Започва намаляване на заплатите на медицинските професионалисти заради въведените от Петър Москов фиксирани бюджети на лечебните заведения. И всичко това се случва на фона на растящия бюджет на НЗОК, предупреди в профила си във Фейсбук Илко Семерджиев.

За да си направи всеки сам изводите ще цитирам по години бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания:

2009 г. - 1.695 млрд. лв.;

2010 г. - 1.977 млрд. лв.;

2011 г. - 2.233 млрд. лв.;

2012 г. - 2.494 млрд. лв;

2013 г. - 2.732 млрд. лв.;

2014 г. - 3.171 млрд. лв.

Това е ефектът от замяната на принципа "парите следват пациента" с определяне на "фиксиран бюджет", при който пациентите обикалят да търсят болници с неизчерпан лимит, а заплатите на лекари и сестри намаляват.

Както се вижда - "глупостта е приложно зло", заключва Илко Семерджиев.

Москов говори за реформи, но това, което всъщност прави е пълно унищожение на здравия разум и тотално деформиране на здравната система. И с пръстови отпечатъци системата няма да се оправи, защото контролът върху глупостта на министъра липсва, а това ни струва пари. Много и напразно похарчени пари.

За разплащане с болниците за надлимитна дейност ще са нужни около 65 млн. лв. От Българският лекарски съюз настояват парите да се осигурят от бюджета на касата за тази година. Решение трябва да се вземе до края на декември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всикчи знаят

    0 0 Отговор
    къде е заровено кучето. Или поне тези, които са в системата на здравеопазване. Тази държава се ръководи единствено от лобита: 1. На здравните заведения - частните клиники и болници точат ОГРОМЕН ресурс, а в маса случаи надписват пътеки, не приемат рискови пациенти, за неосигурени да не говорим. В резултат - бедни и недофинансирани държавни и общински болници и цъфтящи частни такива. 2. Енергийно лоби - вкараха в спирала на упадъка енергетиката в БГ и натовариха българина с непосилни сметки за ток и други енергоизточници. 3. Появи се и ново - образователно лоби - сега пък държавата ще финансира частни училища!!!... Т.е. 95% от българите ще разчитат децата им да бъдат обучени в мизерни училища от недобре заплатени и съответно незаинтересовани учители. А от наследничетата на мутри, мутреси и крадливи политици ще очакваме да се пръкне бъдещето на България. Честито, българи!