Last news in Fakti

26 Септември, 2011 13:05 1 855 2

Гей или евреин – попитай смартфона?

  • андроид-
  • гей-
  • франция

„Имате ли кибрит? А обичате ли риболовът?“ бяха въпросите от стар български виц за хомосексуалистите.

„Обича ли синът ви да се облича добре? Обича ли футбол? Сбивал ли се е? Има ли си приятелка?“, „Остава ли твърде дълго сам в банята?“, „Има ли пиърсинг?“, „Били ли е някога бит?“, „Чете ли спортни списания?“ са въпросите, които разгневиха френски дружества за защита правата на хомосексуалните.

Проучването на сексуалната ориентация на младежите може да се свали срещу 1,99 евро от „Гугъл андроид“ (Google Androide), отбелязва Франс инфо.

Неправителствените организации реагираха остро на софтуерно приложение за телефони със софтуерната система Андроид. То било предназначено за майки, които искат да разберат дали синът им е гей, предаде АФП.

Приложението „Гей ли е синът ви?“ предлага общо 20 такива въпроса на разтревожените майки, разкрива в. „Паризиен“.

Въпросникът завършва с два възможни отговора - „Не се безпокойте, синът ви не е гей“ или „Няма смисъл да страните от истината. Синът ви е гей. Приемете това и знайте, че това не е негов избор“.

„Нереално е през 2011 г. все още да видим такава поредица клишета, все едно има определен начин човек да е гей“, възмути се пред „20 минути“ Бартоломе Жирар от Ес О Ес Хомофоби.

„Това е идиотско и отвратително приложение с карикатурни въпроси. Ако детето е гей, е катастрофа, иначе е облекчение. Това дава на хомофобите инструмент за нарочване на други хора“, смята Луи-Жорж Тен от Комитета Idaho (Световен ден срещу хомофобията), цитиран от „Франс соар“.

„Това е глупаво и скандално. Много тъжно е, че родителите предпочитат да заредят това приложение вместо да разговарят с децата си. Мисля, че това приложение ще бъде оттеглено доста бързо, иначе ще трябва да се обмисли подаване на жалба“, заяви Кристин Льо Доаре от центъра LGBT (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).

Говорителка на Гугъл Франция обясни, че приложенията не се филтрират преди да се публикуват в Андроид Маркет, който е отворена платформа, където разработчиците могат да публикуват приложенията си бързо и лесно.

„Приложенията се изтеглят едва след подаден сигнал и всеки случай се разглежда поотделно.

Такъв е случаят и с това приложение, което сега се проверява от екипите ни“, добави говорителката, без да може да каже кога екипите на „Гугъл“ ще решат дали да изтеглят от обръщение това приложение или не.

Това не е първият скандал с подобен въпросник.

В средата на септември приложение към телефона iPhone на „Епъл“ с название „Евреин или не?“, което дава достъп до списък от 3500 личности с еврейски произход или вероизповедание, предизвика възмущение от антирасистки дружества и беше изтеглено от пазара във Франция. Френскоговорещите обаче могат да си го дръпнат от Белгия, отбелязва местни сайтове.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bugs_bunny

    2 0 Отговор
    В тез въпроси измама сезирам аз :)
  • 2 Ленивец

    2 0 Отговор
    не може ли да е по-опростено? просто да се прати SMS с въпроса - Гей ли е синът ми?