Last news in Fakti

27 Октомври, 2015 08:00 4 574 3

Жертва от войната във Виетнам излекува белезите си след 43 години

  • фук-
  • белези-
  • виетнам-
  • война-
  • снимка

Една от най-прочутите жертви на войната във Виетнам Ким Фук се сбогува с белезите си в клиника в Маями

Жертва от войната във Виетнам излекува белезите си след 43 години - 1
Снимка: БТА/АР
Ким Фук е известна с прякора си "Напалмовото момиче". Тя е жертва на войната във Виетнам, когато американските сили атакуват земята с Напалм през 1972г. Фук, която тогава е само на 9 години, получава множество изгаряния по тялото си. Белезите й се превръщат в символ на агресията и лудостта на войната във Виетнам, а снимката, направена от фотографа Ник Ут, печели "Пулицър".Жертва от войната във Виетнам излекува белезите си след 43 години
Снимка: dc.clicrbs.com.br

Днес, близо 40 години по-късно, Фук промени живота си. Миналата седмица тя започна лечение в дерматологична клиника в Маями, което трябва да заличи и направи по-блед дебелия белег по-кожата й, който се простира от лявата й ръка, през врата до главата и обратно почти през целия й гръб.

„Толкова години мислех, че ще се отърва от белезите и болката, когато отида в рая. Но сега за мен раят е на земята”, каза 52-годишната Ким при пристигането си в американския град.

Освен това, според лекарите, процедурите трябва да облекчат и болките, които тя не е спирала да изпитва от 1972 година насам.

Заедно с Ким в Маями е и човекът, който е направил фотографията - Ник Ут. „Той ми направи снимката и сега той ще бъде с мен в тази нова глава от живота ми”, споделя тя. Фотографът пък си спомни за ужасяващия момент, в който заснел историческия кадър. „Много горещо, много горещо”, пищяла малката Ким докато бягала от напалма. Той я завел в болница, където тя по чудо оцеляла. В повечето случаи хората като нея, които имали 10% изгаряния, умирали.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    3 0 Отговор
    Щастлив завършек 40 години по-късно.
    За съжаление повечето деца нямат такъв късмет.
    Политиката на терор и агресия на САЩ е пословична.
  • 2 къртица

    2 0 Отговор
    Миротворците САЩ са всеизвестни с "пламенните" си добродетели
  • 3 онзи

    0 1 Отговор
    Само Волен ще ни спаси от демокрацията и свободата. Вечен живот на новия импреатор.