Last news in Fakti

28 Септември, 2011 12:58 5 177 1

Пъпеши убили 13 души в САЩ

  • пъпеш-
  • сащ-
  • епидемия

Пъпеши, отгледани в щата Колорадо, се свързват с избухването на епидемия от листерия моноцитогене, която отне живота на 13 души в САЩ.

Десетки други са заразени, по данни на здравните власти. Пъпешите са били от фермите Дженсън в западния щат, прочут с пъпешите марка "канталуп". До момента е съобщено за 2 смъртни случая в Колорадо, 1 в Канзас, 1 в Мериленд, 1 в Мисури, 1 в Небраска, 4 в Ню Мексико, 1 в Оклахома и 2 в Тексас. Общо е съобщено за 72 случая на зараза в 18 щата. Болестта е започнала на 15 август.

Листерия моносцитогене е бактерията, причиняваща листериозис. Това е един от най-силните патогени, предавани чрез храната. Някои медии, включително "Ню Йорк Таймс", съобщават, че това е най-тежкия случай на епидемия, предавана с храната, от едно десетилетие.

Информация на БГНЕС/Ройтерс
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jesika

    0 0 Отговор
    Ужас, това ми беше любимия плод