Last news in Fakti

5 Декември, 2015 17:44 3 464 1

Смъртоносна супербактерия открита в Европа, предупреждават учени

  • бактерия-
  • вирус

Бактерията е била открита преди около месец в Китай

Смъртоносни супербактерии, резистентни към нашите най-силни антибиотици са били открити в Европа, предупредиха снощи здравни експерти, цитирани от британския вестник "Сън" .

Едва преди месец, след като откриха бактерията в Китай, учените заявиха, че опасността за човешкото здраве "не може и не трябва да се подценява".

Сега здравни служители твърдят, че най-малко един човек в Дания е бил заразен със смъртоносната инфекция. Резистентните бактерии са били открити и във вносни пилета.

Учените смятат тази информация за "тревожна" и заявиха, че милиони хора могат да се окажат беззащитни срещу общи заболявания като хранителни отравяния и пневмония.

Новите смъртоносни версии на вируси, като ешерихия коли, съдържат мутирал ген, известен като MCR-1. Той ги прави неподатливи на силния антибиотик, използван като последната линия за лечение на коли бактерии, наречен "колистин".

Кристофър Томас, от университета в Бирмингам, каза: "Въпрос на време е преди по-лоши комбинации от вируси да се появят. Тъй като "колистин" е един от последните курортни антибиотици, това е много тревожно."

Датските учени заявиха, че медици може би трябва да опитат "коктейли" от лекарства, за да намерят начини да убият бактериите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    0 0 Отговор
    Моля журналиста да си оправи статията. Да замени думата вирус с думата бактерия в статията. А после да прочете за разликата между вируси и бактерии за обща култура.