Last news in Fakti

1 Януари, 2016 09:51 1 381 2

ВАС отмени стандарта по ревматология

  • съд-
  • ревматология-
  • стандарт

Съдът потвърждава, че отсъства изложение на конкретните причини и цели за актуализацията на медицински стандарт

ВАС отмени стандарта по ревматология - 1

Петчленен състав на ВАС потвърди решението на тричленния, с което се отменя Медицинския стандарт по ревматология, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Съдът потвърждава, че отсъства изложение на конкретните причини и цели за актуализацията на медицински стандарт "Ревматология", средствата за прилагането му, практическото му отражение в дейността на лечебните заведения, в т.ч. от гледна точка качество на здравната услуга и достъп на гражданите до същата, очакваните резултати и анализ за съответствието с правото на ЕС. Неспазването на това императивно условие противоречи на принципите на чл. 26, ал. 1 ЗНА.

Формално към наредбата присъстват мотиви, възпроизведени дословно и в доклада относно приемането й, но по същество те нямат изискуемото съдържание и не изпълняват целта на закона. Краткият преразказ на предлаганата уредба не е тъждествен на мотивирането й, коментират от ЦЗПЗ.

Наличието на адекватни мотиви е от значение за проверката дали предложената ревизия на стандарта е пропорционална и спазени ли са нормите на административното регулиране, с оглед финансовата или материалната тежест, която адресатите на предвидените изисквания следва да понесат за изпълнението им. Липсата на надлежна обосновка по смисъла на чл. 28, ал. 2 ЗНА препятства съдебния контрол по същество за съобразеността на подзаконовия нормативен акт с материално-правните норми, включително с принципите по чл. 52, ал. 1 - 3 КРБ и съответно води на извод за неговата незаконосъобразност.

Решението е окончателно и не подлежи на оспорване, информират още от ЦЗПЗ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Krasimir Velchev

    0 0 Отговор
    krasimir velchev-Тази новина ме заинтригува много,тъй,като съм заинтересован в личен план.След,като прочетох текста ,предполагам,че се касае за опит на някои работещи на ръководни постове в заведения по ревматология ,да нагодят правните изисквания към своите собствени интереси.Имам предвид ,материални интереси ,нямащи нищо общо с нуждите на пациентите.Аз ,лично съм лекар и ,за последно работих в една психиатрична клиника.Накратко,каЦзано уволниха ме,за да нямат свидетел на ежедневните нарушения на всякакви норми и системното им беззаконие.Не съм прекъснал борбата с тях и ,освен,че съм писал ,вече до всички възможни институции ,вероятно,ще напиша сигнал и до ,,Център за защита правата в здравеопазването''.
  • 2 Krasimir Velchev

    0 0 Отговор
    krasimir velchev-Тази новина ме заинтригува много,тъй,като съм заинтересован в личен план.След,като прочетох текста,предполагам,че се касае за опит на някои работещи на
    ръководни постове на заведения по ревматология,да нагодят правните изисквания към своите собствени интереси.Имам предвид материални интереси,нямащи нищо общо с нуждите на пациентите.Аз,лично съм лекар и,за последно работих в една психиатрична клиника.Накратко казано,уволниха ме,за да нямат свидетел на ежедневните нарушения на всякакви норми и системното им беззаконие.Не съм прекъснал борбата с тях и,освен,че съм писал,вече до всички възможни институции,вероятно,ще напиша сигнал и до ,,Център за защита правата в здравеопазването''.