2 Февруари, 2016 15:52 982 1

Москов обеща ефективност, а не икономии

  • москов-
  • националната здравна карта-
  • проект-
  • ефективност-
  • икономии

В сряда проектът за Националната здравна карта ще бъде на сайта на здравното министерство

Москов обеща ефективност, а не икономии - 1
Снимка: БТА

Картата не предвижда икономии, а ефективност. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на пресконференция, представяща Националната здравна карта. Проектът е готов и в сряда ще бъде публикуван на сайта на министерството за едномесечно обществено обсъждане и всеки ще може да изкаже мнението си по него.

Картата представя нуждата по населени места от специалисти, легла и направления. Вече е установен недостиг на специалисти в базови направления на места.

437 общопрактикуващи лекари и над 400 педиатри по-малко от необходимото, пресищане с ортопедии и очни клиники, отчита анализът на здравната система към момента.

По методиката на картата ведомството е сметнало, че на 1500 души е нужен по 1 личен лекар.

При болниците най-силен е недостигът на легла за продължително лечение - в момента това са 1,8 на сто от всичките 38 000 болнични легла. А според Здравната карта трябва да станат 13 процента. За да се стимулира тази дейност още от април в сила влизат три нови клинични пътеки, за хора след тежки хирургични, ортопедични операции, както и инсулти и инфаркти обясни здравният министър.

Москов ще иска увеличаване на високоспециализираните изследвания с около 20 милиона лева, за да може количеството изследвания, което Касата финансира, да стане повече. На осигурените да се гарантира, че винаги ще има направления, настоя министърът. Минимум 40 милиона отгоре ще се предвидят повече според картата за доболничната помощ.

Картата не предвижда икономии, а ефективност, подчерта Москов. Той увери, че болнични легла няма да се закриват. В момента у нас има 38 334 легла за активно лечение, а реалната използваемост е 4 легла на 1000 души.

По места обаче картата сочи обща нужда от 35 316 легла, с коефициента средно 4,9 на 1000 души. Останалите близо 3 хиляди легла ще се трансформират в такива за продължително лечение, разясни министърът.

Той обеща, че картата няма да дели болниците на частни, общински или държавни, а на такива, които покриват критериите на Министерство на здравеопазването и нуждите на хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любо

    0 0 Отговор
    Чудя се това момче няма ли си баща....След толкова бели дето направи този младеж до сега...ако беше мой син - бих му счупил главата от бой