Last news in Fakti

1 Април, 2016 09:17 1 101 0

Приемат онкоболни с цената на нарушение

  • онкоболни-
  • болница-
  • приети-
  • цената-
  • нарушение

От БЛС сигнализираха, че болници в страната спират да лекуват онкоболни пациенти, защото не могат да отговорят на изискванията в Анекса към НРД, който влиза в сила от днес

Приемат онкоболни с цената на нарушение - 1
Болници в страната спират да лекуват онкоболни пациенти, защото не могат да отговорят на изискванията в Анекса към Националния рамков договор, които влизат в сила от днес. За това сигнализираха председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и представители на Сдружението на частните болници. Според д-р Грозев изискванията са такива, че дори болница като "Пирогов" не може да ги покрие. По думите му, след като критериите на здравния министър Петър Москов влязат в сила, онкоболни ще могат да се лекуват едва в 8 или 9 лечебни заведения в страната. Досега такава терапия се провеждаше в 40 лечебни заведения.

Над 40 пациенти с онкологични заболявания трябва да постъпят днес за химио и лъчетерапия в болницата в Благоевград без документите, изискуеми от първи април.

Всички пациенти ще бъдат приети, дори с цената на нарушение, категоричен е директорът на онкоболницата д-р Георги Георгиев, цитиран от БНР. 

Според новите правила в здравеопазването, хората с ракови заболявания, които трябва да постъпят в болница за животоспасяващи процедури, трябва да носят освен направлението от личния лекар или специалист и амбулаторна карта. Такава няма как да бъде издадена в последния момент.

За да се гарантира живота на над 40 пациента от региона, на които трябва да се направи лъче и химиотерапия дефакто ще извършим нарушение, дори и това да бъде за сметка на лечебното заведение, заяви д-р Георгиев.

Инструкция, издадена от Здравната каса в последните часове, дава указания как да не се връщат пациентите. Според лекарите обаче, тя е скандална.

Която казва, че ние можем да ги приемаме като ги чекираме като спешен случай и да ги караме да пишат обяснения, кой е лекарят, който им е издал този амбулаторен лист, допълни директорът на онкоболницата в Благоевград.

В интервю за предаването "Преди всички" той коментира, че тепърва ще се разбере дали някои болници ще останат без лиценз:

Всички тези неща ще се извършват през месеца, в който ние ще подготвим документи. Тогава ще разберем всичко как ще се случи. Дали ще се гледа на всяка болница спрямо спечифичността в дадения район или просто ще се подходи, спазвайки буквата на закона. Разбира се, второто може да доведе до несключване на договор с някое от лечебните заведения.

Според д-р Георгиев напълно реална е възможността да се стигне до там пациенти да бъдат разпределяни за лечение по административен път, а не по собствено желание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА