Last news in Fakti

26 Април, 2016 07:30 8 989 0

Какво трябва да знаят пътуващите в региони с малария?

  • малария-
  • региони-
  • профилактика-
  • защита-
  • комари

Два медикамента са налице за защита от малария

Какво трябва да знаят пътуващите в региони с малария? - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Маларията е смъртоносна заразна болест. В Африка всяка година от инфекциозната болест умират 440 000 души, пише ДПА. Какво трябва да знаят европейците, които пътуват в регионите, в които е разпространена болестта? Отговорите дава проф. Герд Бурхард от института „Нохт“ за тропически болести в Хамбург.

Къде е разпространена маларията?

Маларията, която се предава при ухапване от комари от род Anopheles, е типична тропическа болест. Тя е разпространена в обширни области в Южна Америка, Африка и Азия. Рискът е различен във всяка една страна.

Как да правим профилактика срещу маларията?

Желателно е при пътуване във високорисковите региони да се прави профилактика. Към тези региони спадат африканските страни южно от Сахара до Мозамбик (без Южна Африка) и островите на Югоизточна Азия източно от Ломбок да Папуа Нова Гвинея. В тези региони рискът да се умре от малария е много висок. В големи области в Югоизточна Азия както и в Южна Америка е достатъчно да носите медикаменти, които се вземат при подозрения за малария. Това е валидно за Индия и Борнео (Борнео се намира в средата на Малайския архипелаг).

Каква е профилактиката?

Два медикамента са налице за защита от малария, от които пътуващите трябва да вземат по една таблетка дневно. Маларон ( Malarone/Malanil) с активно вещество Atovaquon-Proguanil и широкоспектърния антибиотик Доксициклин (Doxycyclin). Двата медикамента са с рецепта и се предписват от личния лекар. Маларон трябва да с взима още седмица след пътуване, а Доксициклин даже четири седмици.

Какво може още да се направи?

Защитата от комари си остава най-добрият път, за да се предотврати инфекция от малария. Пътуващите трябва през нощта да спят под мрежи и през деня да се пръскат с спрей против комари, който съдържа активното вещество DEET. Препоръчват се и дълги дрехи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА