Last news in Fakti

15 Септември, 2016 04:17 14 135 8

8 неща, които нашите баби и дядовци са правели, а днес е вредно

  • здраве-
  • зравословни-
  • опасни

За последните 60 години животът ни се е променил драстично

8 неща, които нашите баби и дядовци са правели, а днес е вредно - 1

Ежедневно учени, изследователи и лекари излизат със стряскащи открития, които твърдят, че един или друг продукт е вреден за нашето здраве. Такава е реалността ни през последните 50 години. Когато нашите баби и дядовци са били млади обаче, почти всеки един от "опасните" днес продукти е бил смятан за полезен или безвреден. Не е било проблем да пушат, да пият и да ядат, без да се страхуват, че ще си докарат някое страшно заболяване.

Днес обаче имаме много забрани и препоръки, които ни натискат да живеем по-здравословно и природосъобразно.

Изданието Business insider е събрало 10 неща, които нашите баби и дядовци вероятно са правили навремето и които днес са ни забранени от докторите, тъй като науката е открила, че са вредни.

1. Пушенето

През 50-те години почти половината от жителите на САЩ са били пушачи. Тютюневите компании рекламирали своите продукти като полезни за здравето и непрестанно повтаряли, че лекарите пушат. Но с течение на времето, учените осъзнали, че пушенето причинява рак и сърдечни проблеми. Оказва се, че то може да предизвика родилни дефекти, ако една бременна жена пуши. В наши дни един на всеки 5-тима американци употребява тютюневи изделия. Но разликата е там, че днес те са наясно с всички рискове

2. Консумирането на преработени меса

Консумацията на преработено червено месо е вредна за нашето здраве. Кренвиршите, шунката, саламът и наденицата може и да са вкусни, но науката е установила, че консумацията им е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Вероятно това се дължи на високото съдържание на сол в тях, която може да повиши кръвното налягане и холестерола, което в крайна сметка води до сърдечни проблеми.

3. Шофирането в пияно състояние

Макар общият процент на пиенето на алкохол, постоянно да се увеличава от 1930 г. насам в САЩ, то смъртните случаи в инциденти с пияни шофьори рязко са намалели. Причина за това са строгите закони.

4. Консумирането на много захар

Научни изследвания показват, че хората, които ядат много захар са изключително предразположени към затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак. Според скорошно изследване на СЗО, американците падат по над 22 супени лъжици захар на ден - почти четири пъти над позволения максимум. Количеството захар се увеличава през годините, тъй като захари се добавят към все повече и повече преработени храни и напитки.

5. Превъзнасянето по преработените храни

В средата на 20-ти век всичко се прави за наше удобство. Фирмите започват да работят над въпроса как могат да замразят, консервират и пакетират всеки хранителен продукт така, че той да е на разположение на потребителите на мига. За да издържат по-дълго време тези храни са наблъскани със стабилизатори и химични елементи, които ги правят по-вкусни, по-свежи.... и по-опасни за нашето здраве.

6. Пиенето на газирани напитки

Днес хората пият огромни количества газирани напитки. През 2000 г., безалкохолните напитки, съставляват над една пета от добавените захари в храна, която американците консумират, според Министерството на земеделието на САЩ. Пиенето на по-малко сода може да бъде най-бързият начин да се намали захарта в хранителния режим и да се избегнат негативните последици за здравето.

7. Приемането на транс мазнини

Дори малки количества транс-мазнини могат да се отразят негативно на здравето ни. Това невероятно изобретение се появява през далечната 1911 г. и се превръща в най-важния продукт в една американска кухня, тъй като те са евтини, правят храната вкусна и могат да удължат срока си на годност. Но освен това те повишават холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания.

8. Лежането на плажа без слънце защитен крем

Когато са били деца, нашите баби и дядовци са тичали и играли навън, под жарките слънчеви лъчи, без да имат дебел слой слънцезащитен крем намазан върху кожата си. Но през последните десетилетия, набор от фактори са допринесли за повишения риск от рак на кожата, Най-вече смъртоносната меланома, ако не вземем мерки и не скрием кожата си от слънчевите лъчи. Слънцезащитните продукти са измислени през 1940-те. Първите солариуми пък са открити в САЩ през 1979 г. Учените започнали да правят връзка между UV лъчите и рака на кожата през 1970 г., и през следващите десетилетия потвърдиха опасността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    0 0 Отговор
    "Пиенето на по-малко сода може да бъде най-бързият начин да се намали захарта в хранителния режим" - точно содата има най-много захар :)
  • 2 Преводач

    1 0 Отговор
    До Радо: Думата "сода" означава "газирана напитка" в американския английски. Просто става въпрос за неточен превод. Авторът иска да каже, че пиенето на по-малко газирани напитки може да е най-бързият начин за намаляване на захарта в хранителния режим.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гостенинчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Преводач":

    До преводач: Ами да си оправят превода тогава! Какво ти е крив Радо?
  • 5 Спец

    0 0 Отговор
    А,забравиха и чу.....то без презерватив.
  • 6 Кибик

    0 0 Отговор
    Преводачки с големи цомби и ограничени познания по английски, колкото щеш
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.