Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 04:15 1 970 1

Децата с аутизъм нарочно избягват контакта с очи

  • деца-
  • аутизъм-
  • изследване
Децата с аутизъм нарочно избягват контакта с очи - 1

Децата с аутизъм нарочно избягват контакта с очи. Този признак се смята за един от основните симптоми на аутизма. Досега обаче няма научно обяснение, на какво се дължи това. Ново проучване на Центъра за аутизъм Marcus в Атланта и Университета по медицина „Емъри“ е разработило нов инструмент за измерване на контакта с очи. То излиза с изненадващи заключения. Според учените аутистите не избягват контакта с очи целенасочено. Те просто не могат да разчетат социалната информация, която хората си предават с очи, съобщава сайтът „Болен здрав“.

Важно е това да се разбере, защото може да даде едно различно разбиране за аутизма, посочват учените. Изводите биха помогнали за разработване на нови подходи за лечение и по-добро разбиране на основата на аутизма в мозъка.

Според експертите обясненията за този симптом на аутизма са две. Първото гласи, че децата с аутизъм избягват контакт с очите, защото го приемат за стресиращо и негативно. Другото обяснение е, че те не възприемат социалните сигнали чрез очите като особено значими или важни. На базата на тези обяснения вече са разработени и тествани различен тип лечение на аутизъм – с лекарства и поведенческа терапия.

Новото проучване е проведено в деня, когато децата са били диагностицирана за първи път. То показало, че малките не избягват активно контакт с очи, че не възприемат очите на другите хора като отблъскващи. Просто малчуганите с аутизъм явно не могат да разчетат социалната значимост на контакт с очите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой с лека форма на аутизъм

    6 0 Отговор
    То пък една социална значимост... Кво да видиш в очите на хората, освен помия, че да се вглеждаш в тях? Да видиш как блестящите им души са затънали в лепкава кал, как са се изгубили и не знаят нито къде се намират, нито кои са? Да видиш колко объркани са човешките същества и как правят неща, които никога не биха правили ако за миг осъзнаят истинската си същност? Да гледаш как блестящите им души се гърчат отвратени от действията и мислите на човешкото същество, извършвани в това състояние на заблуда и сън? Много социално значимо, да... Сигурно...