Last news in Fakti

4 Декември, 2016 09:12 2 192 0

Традиционно българско меню за Женска Коледа

  • меню-
  • коледа-
  • варвара-
  • питка-
  • ореховки-
  • чушки

На 4 декември в България се отбелязва празникът на Великомъченица Варвара, наричан още Женска Коледа. Тази светица е закрилница на децата от различни болести и най-вече от едрата шарка. За този ден се приготвят пресни питки, които се намазват с мед. В България съществува поговорка: "Света Варвара меси, Свети Сава пече, Свети Никола яде."

Този празник е по време на Коледните пости, затова за него се приготвят постни ястия. Предлагаме ви това меню, създадено от omda.bg, което можете да приготвите не само на празника Света Варвара, но и по всяко време на годината. То ще представлява интерес за близките, роднините и приятелите ви, които все още не са опитвали българската национална кухня или за тези, които вече ценят нейните качества.

КЪПАНА ПИТКА

Необходими продукти:

- 3 яйца

- 1 чаена лъжичка сол

- 1 супена лъжица захар

- 3 супени лъжици олио или разтопено краве масло

- 1 кг. брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка

- 1/2 литър прясно мляко

Начин на приготвяне:

Ако искате питката ви да стане точно такава, каквато са я приготвяли бабите в България, трябва да не щадите сили и желание.
Запретнете ръкави и замесете натрошената мая с малко мляко, захарта и малко брашно, за да се получи кашичка. След това проявете малко търпение и оставете маята да бухне.
Някога бабите ни са пресявали брашното по два пъти - за да няма нечисти помисли у хората, които ще ядат от питката, но и за да остане най-чистото брашно. Днес това може и да не бъде изпълнено. Сипете брашното в тава и в средата направете "кладенче" - малко празно пространство, в което слагаме бухналата мая, разбитите яйца, солта и мазнината. Като добавяте прясното мляко, замесвате тесто, което месите, докато стане идеално гладко. /По начина на месене някога са били избирани момите в българските села. Те трябвало да месят енергично, сръчно и бързо./.
След това трябва да сложите полученото тесто в тензухена кърпа и да го пуснете в голяма тенджера с хладка вода. Затова тази питка се нарича къпана питка. Когато тестото е готово, или "изкъпано", то изплува на повърхността на водата повече от половината. Тогава трябва да го извадите от кърпата и да го омесите отново с брашно.
Едва тогава можете да оформите пита, която да поставите в намаслена тава, да я намажете с жълтък, разбит с малко вода и да я поставите в студена фурна.
Запомнете: тази питка не трябва да се пече в предварително затоплена фурна. Температурата на фурната трябва да е умерена - 150 градуса.
Питката може да бъде предложена с мед, чубрица или кисело мляко като закуска.

За обяд можете да приготвите ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ, които са постни и представляват идеална храна за хората с нежен стомах или пък за вегетарианци. В България сухите чушки са много популярни. Наесен червени чушки с дебели люспи се нанизват на дебел конец и се закачват под стряхата на къщата или в сухо проветриво помещение. Ако нямате сухи чушки, разбира се, можете да използвате пресни. Ако нямате и пресни, използвайте консервирани. Ястието ще бъде много вкусно, тъй като рецептата е предвидена за всякакъв вид домакини - от село, от град или забързани, които предпочитат да купуват продуктите готови или консервирани. Това е и едно от предимствата на българската кухня - всяко ястие може да бъде приготвено от различен вид продукти - сухи, пресни, консервирани, а и всеки продукт може да бъде заменен с друг.

ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ

Необходими продукти:

- 1 супена лъжица нарязани на ситно листа от целина

- 12 сухи чушки

- 2 глави кромид лук

- 2 моркова

- 4 супени лъжици олио

- 1 кафяна чашка ориз

- 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер

- 1 супена лъжица нарязан на ситно магданоз

- сол на вкус

Начин на приготвяне:

Има няколко начина да приготвим сухите чушки. Можем да ги попарим с вряла вода или да ги пуснем във вряща подсолена вода и да ги варим, докато омекнат. От вас и свободното ви време зависи кой начин ще изберете.
Ако пък ги накиснем в студена вода, трябва да ги държим в нея от вечерта до сутринта. този начин е подходящ за домакините, които предпочитат да мислят за утрешното ядене от предния ден, но и за тези, които предпочитат да не се намесват пряко в процеса на готвене.
И в трите случая след това трябва да обелим набъбналата корица (дръжките и семките на чушките трябва да бъдат почистени предварително).
Приготвяме смес като в подсолена вода задушаваме нарязания на ситно лук и настърганите на ситно ренде моркови.
Когато зеленчуците омекнат и водата изври, наливаме олио и запържваме. Прибавяме ориза, наливама една чаена чаша гореща вода и варим на умерен огън, докато оризът поеме водата и набъбне. Тогава сваляме тенджерата от огъня и прибавяме смления пипер, нарязания на ситно магданоз и нарязаните на ситно листа от целина.
Когато сместа се охлади, с нея ще напълним обелените и почистени чушки. Чушките трябва да наредим плътно една до друга в тенджера, на дъното на която сме похлупили чиния. това се прави, за да не излезне оризът от чушките по време на варенето. Понякога българските домакини слагат чиния и върху чушките.
Наливаме гореща вода в тенджерата, докато чушките бъдат покрити и варим на тих огън.

Като десерт към това меню можете да предложите ОРЕХОВКИ. По това време на годината орехите са вече събрани и изсушени и могат да бъдат използвани за приготвянето на различни видове дребни сладки и сладкиши. Тези сладки се приготвят много бързо и лесно и не изискват много време от страна на домакинята.

ОРЕХОВКИ

Необходими продукти:

- 250 счупени орехови ядки

- белтъците на две яйца

- 200 грама пудра захар

Начин на приготвяне:

Най-напред трябва добре да разбиете белтъците, докато се получи гъста "снежна" маса.
Към тях трябва да прибавите последователно захарта и ореховите ядки, като непрекъснато разбивате с миксер или на ръка.
След като продуктите бъдат добре разбити, оформете с лъжичка купчинки, които ще подредите върху намазана с масло хартия. Можете да използвате също така домакинско фолио, поставено върху дъното на плитка тава.
Сладките се пекат в слаба фурна, докато почервенеят.
Трябва да знаете, че за да се запази целостта им те се отделят от хартията или фолиото, докато са топли.
Можете да ги поръсите с пудра захар и да ги подредите в чиния, която да украсите с борови иглички. Така децата ви ще се зарадват на украсата и със сигурност ще харесат тези вкусни сладки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА