Last news in Fakti

17 Януари, 2017 09:00 2 715 0

Усукана питка с мед и орехи за Антоновден

  • питка-
  • мед-
  • орехи-
  • антоновден

По повод Антоновден, независимо дали в близкия ви кръг има хора, носещи това име, традицията повелява жените да приготвят питка, поднесена с мед, за здравето на всички вкъщи. Изпробвайте тази рецепта от receptite.com и й се насладете в празничния ден:

Необходими продукти:

За тестото:

4 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. захар

3 с.л. суха мая

3/4 ч.ч. прясно мляко

4 с.л. разтопено масло

2 бр. яйца

1 ч.л. течна ванилия

За пълнежа:

3 с.л. разтопено масло

2/3 ч.ч. счукани орехи

1/3 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

3 с.л. мед

За глазурата:

1 ч.ч. пресята пудра захар

5 ч.л. прясно мляко

1/2 ч.л. течна ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Замесва се тесто и се оставя да втаса около час и половина - два часа, докато удвои обема си. Полученото тесто може да се сложи в намазнен плик и да се съхранява в хладилника до 24 часа.

Маслото за плънката се смесва с меда. Орехите за плънката се смесват с канелата и захарта. Намасляват се две тави за печене с размер по-голям от 25 см. Тестото се разделя на 2 равни части. Половината от една от частите се разточва на окръжност с диаметър 22 см. Слага се в тава, намазва се с половината масло с мед. Отгоре се поръсва с половината от ореховата смес.

Разточва се втората 1/4 от тестото и се премества в тавата върху поръсената с орехи кора. Притискат се краищата, така че да залепнат двете кори една за друга. В центъра се поставя чаша, капачка или формичка с диаметър около 2-2.5 см. Тестото се разрязва на 12 сегмента, като се реже от външния ръб към центъра до кръглата форма в центъра. Всеки от сегментите се повдига внимателно, без да се откъсва, усуква се 2 пъти и се връща на мястото си.

Питката се покрива с кърпа и се оставя да втаса около 1 час в топло помещение. По същия начин се приготвя още една питка от останалите половин тесто, маслена и орехова смес.

Фурната се загрява предварително до 175 С (350 F) и питките се пекат по около 20-25 минути, докато придобият златисто-кафяв цвят. След като е опечена питката се изважда веднага от тавата и се оставя върху решетка да изстине за половин час.

Приготвя се глазура като се смесва пудрата захар с млякото и ванилията. Бърка се с миксер докато стане на гладка смес. Още леко топлите питки се намазват с нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА