Всички сме чували за руската салата и всички я обичаме. Сигурни сме, че повечето от вас хапват такава задължително за Коледа и Нова година. Искаме да ви представим още една традиционна руска салата, която също ще ви допадне. Малко прилича на онази "руска салата", която всички знаем и правим, но в тази има риба и цвекло.
Наричат я Сельодка под шуба (сельодка - херинга). Рецептата за тази салата е доста стара и много популярна. Всъщност представлява торта, приготвена от пласт осолена херинга, пласт картофи, моркови, най-отгоре цвекло. Всичко това, подплатено с обилно количество майонеза. За украса се стържат сварени яйца и се наръсва зелен лук.
Смята се, че рецептата е заимствана от кухнята на руските евреи. Друг мит гласи, че рецептата е изобретена от търговеца Богомилов през 1918 г., като рибата в салатата символизира пролетариата, а зеленчуците - селяните. Дали е вярно, или не, можем само да гадаем.
Съществува и вегетарианска версия на херинга под шуба. Нарича се "море под шуба" и в нея херингата е заменена от морски водорасли, а яйцата - от авокадо. Веганите заменят майонезата с друг бял сос, който не съдържа яйца.
Най-голямата подобна Херинга под шуба е приготвена през пролетта на 2010 г. Направена е по случай Денят на херингата и тежи рекордните 488 кг. Дължината на "салатката" била почти 120 метра.
За приготвянето й са били нужни 50 кг херинга, 98 кг цвекло, моркови 94 кг, 158 кг картофи, 720 яйца и 50 кг майонеза. Над тази гигантска Херинга под шуба работили готвачи от шест ресторанта. Салатата била толкова голяма, че имало порции за 4 500 души.
Е, сигурни сме, че вие няма да приготвяте чак толкова голяма Херинга под шуба, затова ще ви дадем продукти за нормална доза.
Продукти:
150 г херинга
2 глави лук
3 глави цвекло
5 картофа
5 моркова
сол
300 г майонеза
4 сварени яйца
Приготвяне:
Яйцата, картофите, морковите и цвеклото се сваряват в отделни съдове. Картофите се обелват и настъргват на едро ренде, посоляват се и се разбъркват с малко майонеза.
Морковите се сваряват, посоляват се и се разбъркват с малко майонеза. Същото се прави и с цвеклото. Лукът и херингата се режат надребно.
Яйцата се настъргват и се ползват за украса, но може и да се смесят с още малко майонеза и да бъдат отделен слой в салатата-торта.
За сглобяването се ползва метален ринг или форма за торта. Изсипват се картофите, отгоре морковите.
* Тук може да се сложат яйцата, разбъркани с майонеза, ако сте решили да ги слагате като отделен слой.
Отгоре се слагат рибата и лука. Накрая се завършва с цвеклото. Салатата се оставя да престои няколко часа в хладилник. След като стегне, се маха формата и се реже като торта, препоръчва kulinar.bg.
Ако не ви се чака салата да стяга или не искате да стържете всичко, може да нарежете продуктите на парчета и да ги смесите с майонеза - така, както правим руската салата.
Имайте предвид обаче, че цвеклото пуска много и цялата салата ще има приятен розов цвят.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 соросче
12:25 22.01.2017