Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 16:04 2 807 0

Единственият активен вулкан в Индия се пробуди след 150 години

  • индия-
  • вулкан-
  • пробуди-
  • остров барен-
  • архипелаг андаман и никобар-
  • лава

След пробуждането на вулкана, в района са засечени множество малки подводни вулкани

Единственият активен вулкан в Индия се пробуди след 150 години - 1
Снимка Архив АП/БТА

Вулканът на остров Барен, единственият активен вулкан на Индия, се е събудил след повече от 150 години, бълвайки лава и пепел, съобщава сайтът „Машъбъл.

Вулканът, който се намира на остров Барен, част от архипелага Андаман и Никобар, се е активирал за период от около четири часа през януари, съобщават учени от Националния институт по океанография на Индия.

Според непотвърдени доклади дори, това е единственият активен вулкан в Южна Азия. Първото му документирано изригване е през 1787 г., като от тогава, вулканът е изригвал повече от десет пъти.

"В следобедните часове на 23 януари 2017 г., научният екип на борда на нашия изследователски кораб "R V Sindhu Sankalp" събираха проби от морското дъно в басейна на Андаман, близо до вулканичния остров, когато той внезапно изригнал. Екипът се преместил встрани и започнал внимателно да го наблюдава. Той изригвал в кратки интервали с продължителност по около пет до десет минути", се казва в изявление, издадено от Националния институт по океанография на Индия.

В съобщението се казва още, че: „през деня се наблюдават само облаци от пепел, но след залез-слънце се наблюдават червени фонтани от лава, които бликат от кратера на вулкана и се спускат по склоновете му."

Събраните от разстояние данни ще помогнат за разгадаването на вулканичната активност в региона, но учените не смеят да стъпят на самия остров, тъй като подобен ход би бил изключително опасен.

След пробуждането на вулкана, учени от Националния институт по океанография на Индия, са проследили и серия от активности в басейна на архипелага. Те посочват, че са засекли множество малки подводни вулкани в линейна верига, наречена вулканична дъга.

Вулканичният остров е необитаем и северната част на острова е безплодна и пуста, лишена от всякаква растителност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА