Last news in Fakti

25 Февруари, 2017 09:39 16 992 0

Как да имате гладка кожа без нежелани косъмчета

  • косми-
  • премахване-
  • обезкосмяване-
  • епилация-
  • лазер
Как да имате гладка кожа без нежелани косъмчета - 1
Снимка: Shutterstock

Вечната борба с отстраняването на нежеланите косъмчета понякога се превръща в истински кошмар. Има множество методи за отстраняване на нежеланите косми, а това, което всяка жена трябва да направи, преди да вземе решение кой от тях да използва, е да проучи кой метод най-много ще й подхожда. Някои методи са ефективни на по-малки площи, докато други са по-подходящи за по-големи повърхности. Някои са по-скъпи, други по-евтини, с по-дълготраен ефект или по-кратковременни. Ето и най-популярните методи за отстраняване на нежеланото окосмяване, които можете да използвате:

Домашна рецепта

Смесете 1 супена лъжица мед с ½ супена лъжица овесени ядки и няколко капки лимонов сок. Получената смес нанесете на мястото, от което искате да премахнете космите и оставете да действа 15 минути. След това измийте. Нанесете лек крем след процедурата.

Това решение е наистина трайно, ако сте упорити - 2-3 пъти седмично в продължение на един месец, след което косъмчетата съвсем ще изчезнат.

Епилация с восък

Това е един от най-популярните методи за премахване на нежеланото окосмяване. Резултатите от него са дълготрайни. Извършва се през месец-два месеца, в зависимост от вида на космите и скоростта, с която те растат. Този метод може да е болезнен за жени с по-висока чувствителност, но болката често е преувеличена. Освен болката, друга отрицателна страна на този е, че е необходимо космите да достигнат размер от поне половин сантиметър, за да бъде успешна процедурата. Този процес на изчакване може да бъде неприятен, а и малко неудобен, особено ако искате кожата ви да бъде постоянно гладка.

Епилация със захар

Тази епилация е един от най-старите известни методи за обезкосмяване. Тя се смята за египетски метод, при който вместо восък се използва сироп, който е приготвен от захар, мед и лимон. Начинът на използване е същото като с восък. Не е препоръчително да се прави в домашни условия, защото лесно могат да се получат изгаряния. Ако имате чувствителна кожа този метод е по-добър от восъка, защото е по-малко абразивен върху кожата.

Бръснене

Бръсненето е вероятно най-разпространеният метод за епилация. Жените често си бръснат краката и подмишниците, както мъжете редовно си бръснат лицата. Бръсненето е най-бързият и най-евтин метод в сравнение с много други методи от този списък. Но има редица недостатъци. Процедурата е почти ежедневна с цел да се поддържа кожата гладка. Новите косъмчета са по-твърди и доста боцкат и дразнят, а също така изглеждат по-тъмни и по-дебели в сравнение с космите, които растат по естествен път.

Депилатоар

Кремовете за депилация са пълни с химикали и унищожават космите, но само на повърхността на кожата. Кремът се нанася върху косъмчетата и само след няколко минути се отстранява с кърпа. Много е важно кремът да се използва в съответствие с инструкциите на опаковката, защото неправилното използване може да доведе до увреждане и химически изгаряния на повърхността на кожата. Депилатоарите обикновено имат неприятен мирис и понякога не са ефективни при по-твърдите косъмчета.

Лазерна епилация

Лазерната епилация е един от най-добрите методи за отстраняване на космите, ако можете да си позволите цената, която е доста по-висока от останалите методи, но определно си струва. Този метод действа така, че постоянно намалява броя на космите на определена област. Лазерите са пряко насочени към района, където искате да премахнете нежеланото окосмяване. Те унищожават корена на косъма и източника на неговите хранителни вещества, които му помагат да расте отново. Без своите хранителни вещества, косъма спира да расте. Лазерната епилация е леко болезнена процедура, затова някои специалисти прилагат и локален анестетик на кожата за премахване на болката.

Електролиза

Електролизата е единственият начин за трайно обезкосмяване, затова е и най-скъпият метод. Малка игла се вмъква във фоликулата на косъма и с помощта на електрически ток води до унищожаване на целия фоликул, при което е невъзможно за косъма отново да порасне. Въпреки че този метод е доста болезнен и продължителен, тъй като се работи косъм по косъм, онези, които са го използвали, казват, че несъмнено си струва, тъй като резултатите са отлични.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА