1 Март, 2017 16:55 6 887 6

Ето какво се случва, ако като тийнейджър сте пушили трева всяка седмица

  • трева-
  • марихуана-
  • канабис-
  • психични разстройства-
  • мозъчни увреждания-
  • последици-
  • тийнейджър

Ново изследване показва какви могат да са пораженията върху мозъка

Ето какво се случва, ако като тийнейджър сте пушили трева всяка седмица - 1
Снимка: shutterstock

Тийнейджърите, които редовно пушат канабис, рискуват да получат дългосрочно когнитивно увреждане и са по-склонни да развият тежки психични разстройства. Това твърди група учени в ново изследване по темата, цитирано от в. „Индипендънт“.

Водещият автор Асаф Келер заявява, че тези, които пушат трева в тийнейджърските си години, по-специално докато са на възраст между 13 и 15 години, е по-вероятно да развият психически заболявания, включително шизофрения и синдром на дефицит на вниманието, като в допълнение интелигентността им постепенно и постоянно намалява.

За да стигнат до тези заключения; изследователи от катедрата по медицина към университета на Мериленд, измервали мозъчната активност на подрастващи мишки, след като предварително давали на гризачите малки количества канабис в продължение на 20 дни.

Резултатите показали анормални "кортикални трептения" в мозъците на мишките, които са съществени и показателни за много когнитивни процеси, и могат да бъдат отчетени в мозъчната активност на хората с шизофрения.

Тези трептения се развиват по време на юношеството и употребата на марихуана, в този етап от живота на човек, може да е сред основните причини, които увеличават риска от увреждания.

От наблюденията върху мишките, учените открили още, че наркотикът засяга и много от функциите на мозъка, включително сензорната интеграция и моторното планиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БойКО

    3 6 Отговор
    Ясно, че всички сте мишки, ама такива безсмислени платени изследвания, са по-лоши от самата марихуна!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 кос

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "БойКО":

    Като човек, който е пушил марихуана доволно години, именно от 13-14г. възраст, мога да ти кажа че са много вярни тия изседвания, аз го забелязах при себе и без да съм мед. лице да съм си правил изследвания.
  • 3 Бате Цецо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "БойКО":

    Вие наркоманите всячески си защитавате дрогата. Науката не е в състояние да Ви убеди че дрогата е вредна, но тоягата ще успее.
    Жалко за поколението след мен, че там превенцията не е достатъчно. От моето поколение тези които се захванаха с другата вече не са сред нас.

    Коментиран от #4

  • 4 БойКо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бате Цецо":

    нали правиш разлика между хероин и марихуана, и сега знам теориите, че от марихуаната се започва, ама като теглиш чертата от 100 човека, които пушат марихуана, не повече от 2-ма ще минат на хероин, ама айде наркоман съм, щот пуша 1 път месечно...
  • 5 Людмил Трифонов

    2 1 Отговор
    Вредата от наркотиците не може да се оспори, а особено опасна е употребата в пубертета, когато са нормални колебанията на имунната защита поради особеностите на физиологичните процеси.
    Но при това изследване е направена обичайната грешка, характерна за съвременната медицина.
    Психичните заболявания са проява на бавна мозъчна инфекция, получавана в момента на раждането. Тя се развива в мозъчните структури твърде бавно, с години. Обикновено обхваща достатъчно големи мозъчни участъци едва през периода 14-18 годишна възраст. Началните симптоми са леки форми на депресия и периоди на агресивност. През периодите на депресия младежите се чувстват подтиснати, уморени, отчаяни и закономерно търсят подобрение на това свое състояние с приемане на наркотици. По-късно се проявяват по-изразени симптомите на психичното заболяване, което се развива прогресиращо.
    Поради това, предразположените към психични заболявания усилено търсят и използват наркотици. Но сами по себе си наркотиците не могат да предизвикат психично заболяване.
  • 6 гощо

    1 0 Отговор
    КвА дрога бе пикльовци?!?!? Бира секс и рок енд ролл бееее....... А за десерт уискенце!!!!