Last news in Fakti

1 Април, 2017 00:33 1 311 0

Океаните някога са изхвърляли CO2 в атмосферата

  • океани-
  • морета-
  • атмосфера-
  • древни времена-
  • учени-
  • въглероден диоксид
Океаните някога са изхвърляли CO2 в атмосферата - 1
Снимка shutterstock

Океаните на Земята поглъщат въглероден диоксид от земната атмосфера. Ново изследване обаче, показва, че в миналото те са правели точно обратното — те са изхвърляли въглероден диоксид в атмосферата. Наскоро то беше публикувано в Nature Communications.

Учени смятат, че през последните четири десетилетия Северният ледовит океан и Северно море са поели около 40% от емисиите CO2.

Океаните обаче, невинаги са складирали въглероден диоксид. Оказва се, че в миналото те са изпускали това химично съединение.

Учени са анализирали седименти, които ги навели на мисълта, че в миналото, северните морета са изхвърляли големи количества въглероден диоксид в атмосферата, пише агенция UPI.

"Изследването ни разкрива, че зони в Норвежко море няколко пъти са променили функциите си през последните 135 000 години“, обяснява Мохамед Езат, експерт по геонауки от Арктическия университет на Норвегия. „Вместо да поглъщат въглероден диоксид от атмосферата, те са освободили парникови газове в нея.“

Учените проследили промените в нивата на pH в океана и на емисиите въглероден диоксид, като анализирали процентното съотношение на изотопи на елемента бор във фосилизирани черупки от едноклетъчни морски организми фораминифера.

Фосилите от фораминифера били извлечени от седименти, които свидетелстват за биохимичната история на Норвежко море през последните 135 000 години.

"Установихме, че в края на няколко от периодите на сериозно захлаждане окисляването на океана се увеличило и той освободил въглероден диоксид в атмосферата“, поясни ученият. „Тези епизоди, свързани с изхвърляне на въглероден диоксид от северни морета, съвпадат с периоди, през които се увеличило нивото на атмосферния въглероден диоксид. Резултатите сочат, че през последните 135 000 години нивото на pH на морската повърхност никога не е било толкова ниско, колкото е днес. Това не е неочаквано. Резултатите са сходни с тези от предишни изследвания, извършени в други зони в океана, и се добавят към доказателствата, които подкрепят хипотезата, че човешката дейност променя химичните и биологичните процеси в океаните".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА