26 Април, 2017 05:44 6 342 0

5 мита за въглехидратите, на които трябва да спрете да вярвате

  • въглехидрати-
  • митове-
  • здраве-
  • хранене-
  • диета-
  • хранителни вещества-
  • полезни

Въглехидратите са основен източник на енергия за човешкото тяло

5 мита за въглехидратите, на които трябва да спрете да вярвате - 1
Снимка: shutterstock

В света на здравословния начин на живот и така модерното и популярно здравословно хранене, въглехидратите са се сдобили с много лоша репутация. Истината е, че не всички въглехидрати са еднакви. Диетолозите винаги са на едно мнение по отношение на правилното хранене: на първо място трябва да е разнообразното меню, богато на белтъчини и на здравословни мазнини и въглехидрати.

Именно въглехидратите помагат на организма да съхрани енергийния си потенциал, да стабилизира метаболизма и да нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

Вижте тези 5 мита за въглехидратите, събрани от сайта zdrave.to, в които трябва да спрете да вярвате:

Мит 1. Продуктите с ниско съдържание на въглехидрати винаги са по-полезни.

“Пониженото съдържание на въглехидрати” най-често е маркетингов трик, с който производителите привличат потребителите. С други думи, никога не може да сте сигурни, че описаните върху опаковката съставки отговарят на истината. Няма гаранция, че количеството въглехидрати в даден продукт е толкова нисък, колкото твърдят производителите.
“Когато се говори за нисковъглехидратна диета, се има предвид прекалено малко количество приети въглехидрати — около 20 грама на ден. Именно такова количество предизвиква кетоза — състояние, при което организмът използва мазнините като източник на енергия. — казва в интервю за “Медикъл дейли” биологът Джейд Ловъл. „Освен това, много продукти с високо съдържание на белтъчини и ниско съдържание на въглехидрати съдържат повече от 20 грама”.

Мит 2. Хлябът, булгурът и макароните са необходими на организма

Човешкото тяло действително се нуждае от въглехидрати, за да живее. Много хора обаче смятат, че въглехидрати има само в хляба, зърнените продукти и макароните. Списъкът е далеч по-дълъг. Въглехидрати има и в плодовете и в зеленчуците, както и в млякото, сметаната и бирата. Не може да се твърди, че организмът се нуждае от точно определени продукти, но във всички случаи той трябва да си набавя въглехидрати от един или друг източник. Ето защо храни, съдържащи въглехидрати трябва да присъстват редовно в менюто. За предпочитане са пълнозърнестите продукти и пресните плодове и зеленчуци, които организмът ни преработва много по-бавно, което означава, че ни държат сити по-дълго време.

Мит 3. Нисковъглехидратната диета означава да се откажем от хляба и тестените изделия

Истината е, че нисковъглехидратната диета предполага отказ от различни видове въглехидрати, така че ако сте решили да се пробвате с тази диета ще ви се наложи да се откажете от много храни. Но внимавайте, защото липсата на въглехидрати, може да ви докара здравословни проблеми, като храносмилателните. Освен това, меню, в което преобладават белтъчините, може да провокира “лошия” холестерол и нивата му да се повишат, което също е проблем. Това е и причината, поради която диетолозите непрестанно повтарят, че най-добрата диета е балансираната, съчетана с физическа активност и здрав сън.

Мит 4. Въглехидратите са вредни за организма

Съществуват два типа въглехидрати — прости и сложни. Прости въглехидрати има в сладкишите, газираните напитки и тестените сладки изделия. Сложните въглехидрати се съдържат в пълнозърнестите продукти, плодовете и бобовите култури. Сложните въглехидрати осигуряват на организма ни вещества, необходими за нормалната функция на стомаха и червата. Те също така “подхранват” мозъка през целия ден. За разлика от сложните въглехидрати, простите провокират повишаването на нивото на захар в кръвта, което води до сънливост и загуба на концентрация. Другите продукти, които съдържат сложни въглехидрати, са картофите, пълнозърнестият пшеничен хляб, оризът и макароните от пълнозърнесто брашно.

Мит 5. След тренировка въглехидратите трябва да се избягват

Правилната закуска след интензивна тренировка е залог за добър резултат. Важно е тази закуска да съдържа здравословна доза белтъчини, която подпомага възстановяването на мускулната тъкан, както и въглехидрати, които попълват изчерпаните запаси от енергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА