Last news in Fakti

27 Април, 2017 11:37 5 440 1

Урок по щастие, предаван на поколенията

  • урок-
  • съвет-
  • мъдрост-
  • притча-
  • щастие-
  • деца-
  • живот
Урок по щастие, предаван на поколенията - 1

Вървял по пътя си един мъдър старец, като се любувал се на красотата на природата и се радвал на живота.

Неочаквано забелязал нещастник по пътя си, прегърбен под непоносимия товар, който носил на плещите си.

- Защо се подлагаш на такива страдания? – попитал мъдрецът.

- Страдам за щастието на децата и внуците си, - отговорил човекът. – Моят прадядо цял живот е страдал за щастието на дядо ми, дядо ми е страдал заради щастието на моя баща, баща ми е страдал заради моето щастие, а аз страдам през целия си живот само и само децата ми да са щастливи.

- А бил ли е поне един човек от вашето семейство щастлив някога?

- Не, но моите деца и внуци със сигурност ще бъдат щастливи! – отвърнал нещастникът.

- Неграмотният не може да научи другите да четат, а къртицата не може да възпита орел! – казал мъдрецът. – Научи се първо ти да бъдеш щастлив, тогава ще разбереш как да научиш и децата, и внуците си да бъдат щастливи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    21 0 Отговор
    Поучителна история, но в България сме неграмотни за нея! Тук се радваме на нещастието на другите. Кеф ни е да праскаме минуси и да ползваме предоставеното ни интернет пространство за храчене и плюене, а някои не се гнусят и от псувни. На нас не ни трябват джихадисти, и без тях си живеем достатъчно скотски. Дори най-изпадналите мигранти гледат на страната ни, като на неизбежен гаден етап от пътуването им на запад! Докато сме толкова разделени, докато се делим на лагери по всеки възможен повод, докато не се научим живеем заедно на една малка територия наречена България, няма да има щастие нито за нас, нито за децата ни, нито за внуците ни!