28 Април, 2017 05:45 10 591 0

10 храни, които ускоряват метаболизма

  • метаболизъм-
  • храни-
  • процеси-
  • забързват-
  • ускоряват-
  • обмяна на веществата

Колкото по-бърза е обмяната на веществата, толкова по-лесно отслабваме

10 храни, които ускоряват метаболизма - 1
Снимка shutterstock

Метаболизмът е процес, чрез който телата ни превръщат храната в енергия. От това дали обмяната на веществата ни е бавна или бърза, зависи и това с какви темпове ще горим калории. Ето защо, колкото по-бърз е метаболизмът ни, толкова по-лесно можем да контролираме и процесите на отслабване.

Но не всеки може да се похвали с бърз метаболизъм. Ежедневният стрес, заседналият начин на живот и непълноценното хранене са само част от факторите, които пречат на правилната обмяна на веществата в организма ни и често забавят процеса. Но как да забързаме метаболизма си?

Вижте тези 10 храни, които ще ви помогнат в това начинание:

1. Спанак
Спанакът е сред най-полезните зеленчуци. Съдържа много желязо и антиоксиданти, които спомагат за изграждането на мускулите и възстановителните процеси в организма. Това е и една от причините, поради които се препоръчва да приемате много желязо, ако имате тежки тренировки. В допълнение, спанакът съдържа и голямо количество витамини А и С.

2. Ябълки
Съдържат много витамини и фибри. Консумацията на ябълки спомага за губене на мазнините в коремната област и увеличава силата на мускулите. Една ябълка на ден може да помогне за предотвратяване на метаболитния синдром, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Може би вече сте установили, че храните, богати на фибри, повлияват благоприятно на метаболизма. Също така, колкото по-обработена е една храна, толкова повече от полезните си свойства губи тя.

3. Целина
Консумацията на целина стимулира храносмилането и е често препоръчвана за по-здрав метаболизъм.

4. Лимони
Лимоните имат изключително високо съдържание на витамин С, но и много други полезни компоненти като например противоракови съединения. Лимонът спомага за детоксикацията на черния дроб и възстановява нивото на pH в организма. Това е и най-подходящият плод, с който можете да овкусите вода или чай.

5. Люти чушки
Всеизвестен факт е, че пикантните храни повишават метаболизма. Причината за това е, че при консумация на такъв вид храна телесната температура се повишава и тялото се опитва да се охлади. За този процес обаче е необходима енергия, така че тялото започва да изгаря калории. Въпреки това трябва да бъдете внимателни с приема на люти храни, защото те могат да доведат до проблеми с храносмилателната система.

6. Яйца
Яйцата съдържат ценен протеин с висока биологична стойност. В същото време съдържат и уникални вещества, които стимулират обмяната на веществата в организма ни. Имат високо съдържание на витамин В и D.

7. Моркови
Морковите съдържат големи количества витамин А, който е изключително полезен за очите и кожата. Витамин А спомага за здрави зъби и венци.

8. Краставици
Краставиците съдържат компоненти, които са ценни в борбата с рака, холестерола и диабета. Те са отлични помощници при дехидратация на тялото, а също помагат и за свеж дъх.

9. Броколи
Този зеленчук е с много високо съдържание на витамин С и фибри. Изследвания показват, че броколите предпазват от някои видове рак, различни сърдечно-съдови болести и помагат на кожата да бъде по-издръжлива на слънчевата светлина.

10. Овесени ядки
Овесените ядки със сигурност са едно от най-полезните неща, които можете да поемате. Пълни са с фибри, полезни въглехидрати, умерено количество мазнини и протеин. Храна, която ще ви зареди с енергия за дълго време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА