4 Май, 2017 20:35 2 262 2

Китай създаде своя първи "супермикроскоп"

  • супермикроскоп-
  • китай-
  • учени-
  • csns-
  • неутронен лъч-
  • китайска академия на науките-
  • субатомни частици

Очаква се CSNS да произведе първия си неутронен лъч през есента

Китай създаде своя първи "супермикроскоп" - 1

Китай е на само на крачна от това да произведе своя първи неутронен лъч, посредством който може подробно да се анализира структурата на ДНК.

Китайската академия на науките съобщи, че успешно е завършила своя проект за създаването на т.нар. "китайски източник на вторични неутрони", наричан от разработчиците "супермикроскопът" (CSNS, съобщава в. "Глобъл таймс".

"Очаква се CSNS да произведе първия си неутронен лъч — поток от субатомни частици — още тази есен. Надяваме се той да бъде готов за употреба от потребителите през март 2018 г., заяви Чен Хешенг, директор на проекта CSNS и академик на Китайската академия на науките.

Той твърди, че в съвсем близко бъдеще страната му ще се превърне в четвъртата държава в света (след Великобритания, САЩ и Япония), създала свой собствен източник на неутронна радиация, която позволява на учените да наблюдават в детайли микроструктурата на всеки един обект, като кристалните материали и полемизиращите вещества. Благодарение на тази супертехнология учените ще могат да анализират в най-малки детайли структурата на ДНК.

Китай създаде своя първи "супермикроскоп"

В своя доклад за проекта, Китайската академия на науките обясни, че CSNS ще предостави усъвършенствана научноизследователска платформа за научни и индустриални области, включително материалознание, наука за живота, физика, химия, екологично инженерство, както и за възобновяема енергия.

Проектът за създаването на”супермикроскопа” започна през октомври 2014 година и за него правителството отдели от бюджета си 2,2 милиарда юана (319 млн. щатски долара).

Китай създаде своя първи "супермикроскоп"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Japan power

    4 1 Отговор
    Aнализирайки човешка ДНК, ще се появят резервни човешки части!
    Китайците не си поплюват. А, ако сащ ги заплашват, ще почнат клонинги, по 1млд. на година, няма да има северна америка, а северна провинция NEW CHINA!
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    А ние дремем.Къде са Тнтм,къде са изобретателите?