Last news in Fakti

13 Май, 2017 11:31 4 391 2

Как да се справяме с гнева

  • притча-
  • мъдрост-
  • съвет-
  • урок-
  • гняв-
  • емоции-
  • чувства-
  • учител
Как да се справяме с гнева - 1

Един дзен учител разказвал:

„Когато бях млад, обичах да плувам с лодка. Имах малка лодка и в самота плавах по езерото. Можех с часове да стоя там.

Веднъж седях със затворени очи и медитирах. Беше прекрасна нощ. Някаква лодка плуваше по течението и се удари в моята. В мен се надигна гняв. Отворих очи и се канех да наругая обезпокоилия ме човек, но видях, че лодката е пуста.

Нямаше към кого да насоча гнева си. Нищо друго не ми оставаше освен да затворя очи и да започна да се вглеждам в гнева си. В момента, в който го видях, направих първата крачка по Пътя си. В тази тиха нощ се приближих до своя вътрешен център.

Празната лодка стана моят учител. Оттогава ако някой се опитваше да ме обиди и в мен се надигаше гняв, аз се смеех и си казвах:

- Тази лодка също е празна. Затварях очи и поглеждах навътре в себе си. Знам, че не мога да контролирам обстоятелствата, но мога да контролирам своята реакция.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    3 0 Отговор
    Проблема с гнева е, че се замисляш за него много след като вече си реагирал. Емоционалната и нелогична реакция идва от вътре и е много по-бърза.

    Коментиран от #2

  • 2 джин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    Това и аз го мога. Бе тих бял ден. Карах си внимателно, по градската джунгла. Наслаждавах се на Меноар Баладс. Когато изведнъж един тигър с Опел ме насветка в калника. Аз погледнах и никого не видях, тъмните стъкла отсреща ме накараха да погледна към себе си, после внимателно погледнах към кряскащия шибек отсреща и бавно затворих очи, набрах КАТ. Така, че не само ДЗЕН учителите разбират от мъдрости.... И ние сме попили по нещо от живота. Но за истелия препоръчвам "клизма" - ако не помогне от първия път, то от втория всеки империалист, фашист, джихадист, биткаджия и войнственн чилячец би усетил ефекта от терапията...както си войнствува и ще забрави и агрессия и господ и дявол и ще остане да медитира пашкайки щастливо напълно свободен от светската суета....