Last news in Fakti

15 Май, 2017 18:31 9 473 13

Само 30 секунди и динозаврите можеше да оцелеят

  • динозаври-
  • астероид-
  • земя-
  • унищожение-
  • време-
  • 30 секунди-
  • теория-
  • археолози

Сблъсъкът, станал преди 65 млн. години, заличава ¾ от живота на планетата

Само 30 секунди и динозаврите можеше да оцелеят - 1
Снимка: shutterstock

Ако огромният астероид, ударил Земята и унищожил динозаврите преди 65 млн. години, е паднал 30 секунди по-рано или по-късно, тези масивни създания може би са щели да оцелели. Тази теория предава Би Би Си в нов документален филм, наречен "Денят, в който динозаврите умряха" .

Учените смятат, че дори съвсем леко изместване във времето на онзи фатален момент на сблъсък е щяло да изпрати небесната скала в дълбините на Атлантическия или на Тихия океан. Това на свой ред би довело до драстична промяна в хода на събитията и оцеляването на много видове, изчезнали заедно с динозаврите.

Вместо това астероидът пада с 40 000 км/ч само на 40 километра от полуостров Юкатан в Мексико. При удара се образувал кратер, широк 180 километра и във въздуха се вдигнал масивен облак сяра, който скрил слънцето и превърнал планетата в студено и тъмно място.

Онези динозаври, които не загинали от удара или от образувалите се в последствие вълни цунами, са загинали от глад и студ, тъй като сулфатните частици блокирали слънчевата светлина и драматично понижили температурата на Земята през следващото десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    46 9 Отговор
    Вместо да търсят лек за рак,СПИН и други нелечими болести,те тръгнали да пресмятат къде щял да падне камъка преди 65 милиона години.
    Абе учените са големи диванета.

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Ха ха ха

    58 0 Отговор
    Никоя фармацевтична компания няма изгода да бъдат открити /ако така или иначе не ги има/ леченията на рак, СПИН и т.н. Поддържащите живота лекарства при тези заболявания са гигантски бизнес, а парите са по-важни за корпорациите.
  • 3 Наско мастиката

    12 0 Отговор
    Има едно голямо "АКО"
  • 4 Gost

    5 14 Отговор
    Абе стига с тея лекарства бе. Земята е пренаселена. Природните закони са нарушени. Болестите взимат слабите, за да останат генетично здравите, точно както е при животните. Хищниците хващат слабите и недъгавите, а здравите и силните бягат да правят деца.
  • 5 Гост

    12 2 Отговор
    Затова всяка една развита цивилизация империя или късно е погубена от варварски и не толкова разивити племена. Защото "цивилизованите" хора правят малко деца.....лекуват ги и те от своя страна създават още по болнаво поколение. А варварите правят по 10...умират 20-30 процента и остават само най-здравите.
  • 6 Vasik Atanasova

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    ТО ДА Е САМО РАК И СПИН
    РАЗВИВАТ СЕ ТЕХНОЛОГИИ
    НО МЕДИЦИНАТА Е НАЗАД
    ХОРАТА МРАТ КАТО МУХИ
    ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА МЕДИЦИНАТА В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ПО НАПРЕД
    ОТКОЛКОТО СЕГА
    НЕ ОСТАНАХА ЛЕКАРИ
    А ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА ТЕ НЕ СА РОДЕНИ ЗА ЛЕКАРИ
    СТАНАЛИ ОТ АМБИЦИИТЕ НА МАМА И ТАТИ
    И ДА МУ ПИШЕ ВЪВ ВИЗИТКАТА ЧЕ Е ДИПЛОМИРАН ЛЕКАР
    ЛЕКАР АМА ДРУГ ПЪТ
    ПО СКОРО СА ТЪРГОВЦИ
  • 7 незнайко

    6 0 Отговор
    АКО БЯХА ОЦЕЛЕЛИ НИЕ (ЧОВЕКА), ДАЛИ ЩЯХМЕ ДА СЕ ПОЯВИМ ?

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Че с какво щяха да се хранят?

    Коментиран от #9

  • 9 ДЯДО

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    С депутати, виж колко са много и мазнички.
  • 10 камбур

    3 1 Отговор
    ако на някой наистина му пукаше за хората на земята, цигарите, алкохола, хазарта, религиите и макдоналдс отдавна щяха да са забранени и да са далечен спомен, като канибализма примерно. Истината е, че ние просто сме един добитък и ни доят непрекъснато, а от време на време ни ползват и за месо.
  • 11 goni

    0 0 Отговор
    Честно казано не бяха 30 секунди, а 31!:) Аз, бях там и им викам на динозаврите: бягайте бе!:) Ама, те нафукани! Е! От де на де ще бягаме!:) Ти що не бягаш? Не те ли е страх от нас?! Казах им че ще им се стовари на главите, а на мен нищо няма да ми има!:) Е! Така е! Тежкари!:) Мислеха си че са голямата работа, ама това че си голям, не означава че си голяма работа!:) Лека им пръст!:) Рано, или късно така свършват всички, които си мислят че са господари завинаги!
  • 12 Ники

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    Не знам дали сте наясно ама тия учени дето изследват земята и астероидите не са ония дето разработват лекарствата !? В други ден като се засили астероид към земята ... ще пием хапчета за спин ли ? Това са различни науки всичко трябва да се развива, знанието ни води напред ...
  • 13 Ники

    0 0 Отговор
    И само да подчертая че най - големия проблем на човечеството е - ЧИСЛЕНОСТТА !!! Само погледнете статистиката за прираст на населението и лошо ще ви стане .... на тая Планета ресури за толкова хора няма ....