Last news in Fakti

21 Май, 2017 05:46 3 184 1

6 навика, които ви предпазват от депресията

  • депресия-
  • сомптоми-
  • навици-
  • преборват-
  • помощ-
  • състояние-
  • психика

Разпознаването и лечението на това психическо състояние е трудна задача

6 навика, които ви предпазват от депресията - 1
Снимка: shutterstock

Депресията е състояние, което влияе едновременно на тялото, настроението и мислите ни и съпътства човека от най-дълбока древност. През последните години редица изследвания и статистики сочат, че броят на хората, страдащи от депресия, се увеличава, а възрастовата граница намалява. В зависимост от направлението

Според различните направления в психологията това състояние може да бъде причинено от различни неща. Въпреки че лечението на отделните видове депресия е специфично, има някои способи, които биха помогнали за облекчаването ѝ или дори за справянето с нея.

Повечето психолози подкрепят тези шест навика, които помагат за справяне със симптомите на депресия, пише сайтът Psy Blog.

1. Променете начина, по който гледате на бъдещето
Често се приема, че депресията кара хората да гледат песимистично на бъдещето си. Според едно изследване обаче, може да се приеме, че и обратното е вярно. Има три начина, по които мисленето за бъдещето може да причини депресия: лоша преценка и представа за възможностите в бъдеще; лошо оценяване на възможното бъдеще; негативни представи за бъдещето. Депресията на свой ред захранва отрицателното мислене за бъдещето, създавайки порочен кръг. Помислете за начина, по който гледате на бъдещето. Нима няма начин да бъдете поне малко по-оптимистично настроени?

2. Придържайте се към средиземноморска диета
Средиземноморската диета включва голямо количество плодове, зеленчуци и бобови храни, които са способни да предотвратят депресията, установява мащабно изследване. Участниците в него е било нужно да направят само малки промени, за да усетят полза. До някаква степен депресията може да се дължи на липсата на основни хранителни вещества. Ползите от диетата са свързани с по-високите нива на омега 3 и други основни хранителни вещества.

3. Общувайте лице в лице
Редовното общуване лице в лице намалява риска от депресия при възрастни хора наполовина. За сравнение разговорите по телефон или имейл нямат същия ползотворен ефект. Това открива екип от учени, ръководен от д-р Алан Тео, който казва: „Изследванията отдавна поддържат идеята, че силните социални връзки укрепват психичното здраве на хората. Но това е първото, което показва, че видът комуникация с приятели и близки играе важна роля.“

4. Идентифицирайте се с група
Известно е, че социалните връзки са жизненоважни за човек, който преживява депресия. Сега обаче нови изследвания са установили, че не просто общуването в самата група, а това да се идентифицираш с дадена група помага за облекчаване на депресията. Изследването, проведено в Австралия, показва, че пациентите, които силно се идентифицират с групите, към които са се присъединили — независимо дали по групова психотерапия или по различни хобита — казват, че се чувстват подкрепени, защото преживяват нещата заедно.

5. Откажете Facebook за седмица… или повече
Сравнението с другите хора във Facebook е свързано със засилване на депресивните симптоми. Това са установили Мей-Ли Стиърс и колегите й. Тя казва: „Една от опасностите е, че Facebook често ни дава информация за нашите приятели, за която обикновено не сме осведомени, което ни дава повече възможности за социално сравнение. Не можете да контролирате този импулс, защото не знаете какво ще публикуват вашите приятели. В допълнение, повечето от приятелите ни във Facebook публикуват хубавите неща, които им се случват и нещата, с които искат да се похваля, като оставят лошите настрана. Така ние се сравняваме с върховите моменти на другите, което може да ни накара да помислим, че те живеят по-добре и да ни кара да се почувстваме зле спрямо собствения си живот.“

6. Използвайте сократически въпроси
Психолозите често използват техника, известна като „сократически диалог“, която доказано помага за възстановяването на хората, страдащи от депресия. Сократическият диалог помага на пациентите да открият нови перспективи за себе си и за света. Той се фокусира върху основни въпроси и проблеми. Например, ако един пациент смята, че животът му е провал, защото наскоро е преживял развод, терапевтът може да попита: Наистина ли всеки, който се е развел, се е провалил? Можете ли да помислите за някого, за който не е така? Как това да бъдеш разведен започва да означава провал за вас? Какви доказателства има, че сте постигнали успехи и в този смисъл не сте „пълен провал“?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чубака

    9 0 Отговор
    И шляпайте редовно...