Last news in Fakti

20 Май, 2017 17:03 3 827 0

Кой ще ни спаси от мръсния градски въздух?

  • градове-
  • дървета-
  • жив плет-
  • замърсяване-
  • храсти-
  • въздух-
  • градска среда-
  • растения

Градовете се нуждаят от живи плетове, така както се нуждаят от дървета

Кой ще ни спаси от мръсния градски въздух? - 1
Снимки: shutterstock

Храстите и живите плетове са много по-добри от дърветата в пречистването на замърсения градски въздух, който се стеле между високите градски сгради, сочи проучване, цитирано от Би Би Си.

Статия в списание Atmospheric Environment твърди, че високите дървета по-добре поглъщат замърсяванията в по-открити райони, но когато става дума за градска среда, храстите са най-доброто решение на проблема със замърсяването на въздуха.

Учените твърдят, че живите плетове могат да улавя вредните парникови газове, които остават близо до земята, след като бъдат изхвърлени от хилядите автомобили. По този начин те намаляват значително вредните вещества, на които хората пряко са изложени.Кой ще ни спаси от мръсния градски въздух?

Водещият автор на това проучване проф. Прашант Кумар от Университета Съри съветва градските власти да наблегнат на засаждането на колкото се може повече храсти, най-вече в пространствата, които разделят пътното платно от тротоарите.

Той и партньорите му от ЕС и САЩ все още проучват кои растения абсорбират най-добре вредните газове и каква е оптималната височина, на която трябва да растат.

Доказателство за полезната работа, която вършат живите плетове, може да даде всеки градски градинар, който ги подрязва. Храстите винаги са пълни с прах и замърсявания, които плътно растящите живи плетеници са филтрирали от въздуха.

Не разбирайте погрешно. Авторите на това проучване не са против дървета, дори напротив. Те твърдят, че дърветата помагат за пречистването на въздуха и градовете имат отчаяна нужда от засаждането на нови видове, тъй като все повече хора се заселват в тях.

Те обаче отделят специално внимание на храстите и живите плетове, твърдейки, че тяхната роля е пренебрегвана, особено в градовете, където високите дървета често не успяват да уловят голяма част от вредните парникови газове от улиците.

Кой ще ни спаси от мръсния градски въздух?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА