30 Ноември, 2011 09:40 2 109 0

Футболът води до затъпяване

  • удар с глава-
  • футбол-
  • мозък-
  • увреждания
Футболът води до затъпяване - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английският стил във футбола, залагащ предимно на центрирания и игра с глава в нападение и защита, може да е опасен за здравето на играчите и да доведе до необратими мозъчни увреждания.

За това предупреждава ново изследване, която ще бъде представено годишния конгрес на Ренгеноложкото общество на Северна Америка.

Последните проучвания показват, че играчите, които имат около 1 000 – 1 500 отигравания с глава годишно, са изложени много по-често на риск да развият мозъчни увреждания.

Учените са сравнили неврологични снимки на участниците в проучването, чиято средна възраст е била 31, и е установено, тези с най-голям обем на аномалии в пет области на мозъка, отговорни за внимание, памет, физическа мобилност и високо ниво зрителни функции, се наблюдава при играчи, които често играят с глава.

Тенденцията става много тревожна при деца и юноши, които професионално се занимават със спорт, предупреждават учените. Според тях залагането на отигравнията с глава могат да доведат до нежелателни последици за развитието на когнитивните способности на младите играчи.

Когнитивните способности е термин, използван да се опише мозъчно-базирани функции като памет, мислене, живот и обработка на информация.

Предишни изследвания за лошата памет и двигателната функция са показали, че това е резултат от един или повече сътресения, причинени на главата на играч при удар с вратата, земята или с друг играч.

Лекарите все пак отбелязват, че мозъчните увреждания, причинени от честата игра с глава се развиват бавно и често самите играчи не забелязват кратковременната загуба на памет.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА