Last news in Fakti

13 Юни, 2017 13:33 3 933 4

Червей мутира в Космоса, превърна се в двуглаво създание

  • червей-
  • мутира-
  • плоски червеи-
  • планария-
  • мкс-
  • космос-
  • научноизследователски проект-
  • регенерация

Плоски червеи планария били изпратени на МКС като част от научноизследователски проект за регенерацията

Червей мутира в Космоса, превърна се в двуглаво създание - 1

Червей, изпратен на борда на Международната космическа станция (МКС) е мутирал в двуглаво същество. Процесът е описан подробно в изследване на Университета Тъфтс, озаглавено Regeneration и публикувано от международното научноизследователско издание Wiley.

Плоските червеи с ампутирани глава и опашка, както и цели червеи, бяха изпратени на орбиталната космическа станция за пет седмици, за да се установи как безтегловността засяга тяхното поведение и анатомия. По време експеримента един от обектите е успял да се регенерира в двуглаво създание.

Когато изследователите ампутирали и двете му глави, открили, че обезглавеното тяло отново регенерирало в друг двуглав червей.

Изследователите решили да проучат плоските червеи планария (Dugesia japonica), които често се използват за изследвания, заради способността им да се регенерират, когато се ампутира част от телата им.

Червеите са били изпратени в космоса с търговско-снабдителната мисия на SpaceX на 10 януари 2015 г. като част от изследването, което цели да се проучи по какъв начин липсата на нормални гравитационни и геомагнитни полета могат да имат анатомични, поведенчески и бактериологични последици.

Червей мутира в Космоса, превърна се в двуглаво създание

"По време на регенерацията и развитието на организма влияят различни физически сили, като например електрически, магнитни и електромагнитни полета, но тяхното въздействие не е добре проучено", разказва авторът на проучването Майкъл Левин.

След като петте седмици в Космоса изтекли, създанията били върнати отново на Земята, за да бъдат проучени. Изследователският екип открил редица разлики между космическите пътешественици и техните земни събратя, сред които и нещо удивително. Един от червеите с ампутирани краища, се бил превърнал в двуглав червей.

Червей мутира в Космоса, превърна се в двуглаво създание

Учените отбелязват, че за 18 години работа с 15 000 червеи, нито един от екземплярите не е показал такива способности. Така че те отново му отрязали главите, които обаче отново пораснали. Така изследователите стигнали до предположението, че структурните характеристики на тялото на червея много са се променили в космоса и това е за постоянно.

Учените ампутирали от двете страни главата на "космическия червей" (A и B), но две седмици след ампутацията (C) червеят отново регенерирал двете си глави (D). Главите в едър план (E, F).

Червей мутира в Космоса, превърна се в двуглаво създание

Биолозите продължат да изследват двуглавия космически мутант, за да могат да разберат как става процеса на регенерация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    5 1 Отговор
    След време ще ги видим по земята, както много други експерименти.

    Коментиран от #3

  • 2 Чеп

    8 1 Отговор
    Интересно, като е двуглав, от къде ходи по нужда?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор
    Пращат в космоса червеи,а кой знае какви гадости връщат от там.