Last news in Fakti

18 Юни, 2017 05:46 8 421 7

6 храни, които експерт по натравянията отказва да яде

  • храна-
  • натравяне-
  • експерт-
  • отказва-
  • опасни-
  • отровни храни

Има храни, които много лесно могат да ви вкарат в болница

6 храни, които експерт по натравянията отказва да яде - 1
Снимка: shutterstock

Бил Марлър, който прекарал 20 години в работа по дела, свързани с хранителни натравяния, вече отказва да яде някои храни.

След като спечелил над 600 милиона долара за клиенти, които получили заболяване, свързано с храната, Марлър казва, че опитът му го убедил да избягва тези храни, тъй като рискът не си заслужава.

Science Alert изброява храните, от които експертът се страхува най-много:

1. Сурови стриди

Марлър казва, че е виждал повече заболявания, свързани с консумацията на ракообразни в последните пет години, отколкото предишните две десетилетия. Виновникът: затоплянето на водата. Тъй като глобалните води се затоплят, микробите в тях се увеличават и в крайна сметка попадат в организма на хората, които са се хранили със сурови стриди.

2. Предварително нарязани или измити плодове и зеленчуци

Марлър казва, че ги избягва „като чумата“. Удобството е нещо хубаво, но колкото повече хора обработват храната, толкова по-големи са шансовете за зараза, така че рискът не си заслужава.

3. Сурови кълнове

Епидемиите, свързани с кълнове, са изненадващо обичайни с над 30 бактериални епидемии, главно салмонела и Е.coli, в последните две десетилетия. „Имаше твърде много епидемии, за да не обръщаме внимание на риска от зараза с кълнове. Това са продукти, които изобщо не ям“, казва Марлър.

4. Недопечено месо

Съжаляваме готвачи, но Марлър няма да си поръча недопечени пържоли. Според експерта месото трябва да бъде сготвено на температура от 71 градуса по Целзий, за да бъдат убити напълно бактериите, причиняващи E.coli или салмонела.

5. Несварени яйца

Всички, които си спомнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години на миналия век, знаят, че недоварените яйца не са добра идея. Според Марлър шансът да се натровите със сурови яйца днес е много по-малък, отколкото преди 20 години, но все пак не е изключено.

6. Непастьоризирано мляко и сокове

Хората все по-често са насърчавани да пият сурово мляко и сокове, тъй като, според някои експерти, пастьоризирането намалява хранителната им стойност. Той твърди, че пастьоризацията не е опасна, но суровите напитки могат да създадат риск, тъй като намаляването на мерките за безопасност означава повишен риск от зараза от бактерията, вируси и паразити.

„Няма достатъчно голяма полза, компенсираща пиенето на продукти, които могат да станат безопасни благодарение на пастьоризацията“, казва Марлър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    53 2 Отговор
    а какво да кажем за храните с консервантти и стабилизатори, които причиняват рак? Или да замълчим, защото ще накърним интересите на големите хранителни мафии?

    Коментиран от #2

  • 2 АСК

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    За съжаление в днешното промишлено селско стопанство е пълно със отрови за, които не се говори. На теория те се разграждат, но по-добре не проверявайте на какви съединения се разпадат за някой разбират чак след 20-30 година употреба, колко канцерогенни са. И те трябва се включат в тоя списък повечето пестицидите, хербицидите(прословутия раундъп) и фунгицидите(срещу мани и др.).

    И като помисли човек то останаха ли храни които да не съдържат тия гадости. На практика излиза, че ни тровят ежедневно с уж безвредни храни.

    Колкото и назадничаво да звучи излизат най-чисти са храните, които си отглеждаш сам или дядо и баба носят от село.

    Коментиран от #3

  • 3 ГОРАЗД

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "АСК":

    То хубаво без пестициди и лекарства,ама някой дава ли си сметка че ако стане хляба ще е 5 лева а месото 25,и това само заради по-високите производствени разходи и по-ниския добив,а отделно от това количеството произведена храна няма да достигне за някакви си 2-3 !милиарда души

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Ник

    15 0 Отговор
    В същност според мен, проблемните храни са други!
    - Хранителната промишленост се превърна в химическа. Ядем ежедневно десетки пъти над нормата производни на петрола. - Това не го вярвах докато мои познати от Канада не ми обърнаха внимание преди години и от тогава чета етикети.
    - Ядем лютеница, която над 100гр. консумация била вредна,
    - Сирене което не е сирене а Палмово масло, сол и креда, Кисело мляко което не е кисело.
    - Салам който в същност е от соя и желатин,
    - Хляб, който е от фуражна пшеница и добавени глутен и други подобрители,
    - Ролца от раци, които не са от раци.
    - Вино което, е боя, спирт и захар.
    - Натурален Сок, който само името му е такова,
    - Шоколад, в който какаото е 1%,
    - Хайвер, който в същност не е това,
    и накрая зеленчуци, които са гледани на тротоара в Холандия, в разтвор от тор и подложка от каменна вата...
    ----------
    Изброеното от автора ми изглежда направо детска игра спрямо това, което ежедневно ядем в България
  • 5 АСК

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГОРАЗД":

    За добива е вярно, че ще е по-нисък но вдигането цените за съжаление не оправдава всички боклуци които ядем.

    Цените, които пишеш ще са с печалба поне 300-400%. В момента давам 2 килограма зърно от рента и взимам един хляб заводски 700 гр., А цената на 1кг. пшеница е беше от 28 до 33 ст./кг. а цената на заводския хляб е 0,9-1 лев. От един 1кг пшеница излизат от от 750 до 850г брашно. Така, че сам си прави нямат ли сметка от производството на хляб и колко трябва да е реалната цена.

    Много често за храни се твърди, че са с определено качество, а се оказват пълен боклук. Или се наливат химикали за да се хване по висока цена при зеленчуците.
    А, какво е тъпкането с химия на бройлерите не ми се говори, как за 2 месеца животно израства колкото за 6 месеца нормално.
  • 6 ККИ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГОРАЗД":

    ми дай да се тровим тогава , за да ни е по евтина храната !
  • 7 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Имате право!/ един, Ник/ Но къде я хлебната пшеница с максимален добив от 300 кГ от декар ? Алчността човешка е безкрайна - както и глупостта му! Друго си е добив до 3 /три/ пъти по-голям. Ако разумният хомо сапиенс престане с употребата на всичките тези химикали, от три до пет години всичко ще си иде на мястото. Природата ще се възстанови сама!!Ама кой ще си го позволи? Ще ни тровят, ще оставаме на 30 години без зъби,ще се чудим защо "развъждаме раци" и всякакви невероятни болести! И ние и децата ни, и внуците.....А и фармацията е такъв"сладък" бизнес.......Човекът от алчност ще се изроди и самоунищожи !!!