Last news in Fakti

7 Юли, 2017 15:25 4 922 6

Удивително гробище на гиганти на 5000 години

  • гиганти-
  • великани-
  • гробище-
  • китай-
  • тибет

Откритието е направено в Китай

Удивително гробище на гиганти на 5000 години - 1
Снимки: Shandong University

Археологически разкопки разкриха погребения на хора, много по-високи от своите съвременници в древен Китай, от преди около 3000 г. пр. н.е.

По правило, праисторическите хора са били по-ниски от хората днес. Те не са имали достатъчно източници на здравословна, полезна и питателна храна и е трябвало да оцеляват в доста сурови условия, незащитени и без наличието на съвременната медицина. Но някои култури от далечното минало излизат от тази рамка.

Откритите останки на хора, погребани в Източен Китай, са принадлежали именно да един такъв народ, който не се е вписвал в общия модел. Поради тази причина, откритото гробище е обявено за гробище на гиганти, съобщава IBTimes.

Тези хора-гиганти, достигали ръст от около 1,9 м,, са обитавали района на село Дзидзия в провинция Шандонг,

"Това е определено само въз основа на структурата на костите. Ако можеше да се измери като жив човек, неговата височина със сигурност ще надхвърли 1,9 метра," заяви Фанг Хуей, ръководител на разкопките от Университета в Шандонг пред China Daily.

Дори и днес областта Шандун в източната част на Китай е известна с високите хората, които живеят там. Техният ръст е над средния за страната. Но древните хора от региона също са се извисявали над хората, живеещи там днес.

Удивително гробище на гиганти на 5000 години

Смята се, че хората от неолита в Дзидзия са станали по-високи, благодарение на богата на хранителни вещества диета. Селското стопанство в региона е процъфтявало по време на епохата на неолита с изобилие от свине и просо.

Без ДНК анализ на костите не е възможно да се каже дали хората от Дзидзия са имали генетично предразположение към екстремна за времето си височина. Височината на един възрастен човек се контролира от редица фактори, включително гените за височи и храненето по време на детството.

"Благодарение на земеделието и животновъдството по това време, хората са имали разнообразни и богати хранителни ресурси и по този начин физиката им се е променила", заяви Фанг.

Археолозите изследваха 104 къщи, 205 гробове и 20 жертвени ями, за да научат повече за древната култура. Къщите са добре построени и просторни за времето си. Изследването е част от по-голям проект за проучване на историята на долния участък на Жълтата река в Китай.

"По-нататъшното проучване и разкопки на обекта ще са от голямо значение за нашето разбиране за произхода на културата в Източен Китай", заяви Джоу Сяобо, заместник-началник на бюрото за културно наследство на провинция Шандонг.

Удивително гробище на гиганти на 5000 години


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тути

    1 9 Отговор
    1.90 не е равно на великан! Дори от товашна гледна точка.

    Коментиран от #2

  • 2 не е зле

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тути":

    Като за китайци са си направо исполини...
  • 3 кин дзя дзя

    9 0 Отговор
    Значи, чета и се чудя ... нали сега ядем по-по-най здравословните храни кеф ти годжи бери,киноа просо овес ... от всякъде всичко, медицината хипер супер мега гига велика вече, по всички критерии трябва да ударим скоро поне 2,5 - 3 метра ... ама защо не се получава нещо?
    Абе кибрит да Ви се намира?
  • 4 misli posle govori

    8 0 Отговор
    Нашият крал (цар) Калоян е бил висок 1.95метра.Високо, здраво и яко момче за времето си.
    Масово хората са имали ръст от около 1.60-1.65м от пролетариата, през средните векове и античността.
    Работата, която са принудени да извършват също допринася за ниския ръст, едва с развитието на технологиите през последните 100години средния ръст на започна да се увеличава.
    Например българите сме пораснали с цели 6-7см. за последните 100години.
  • 5 Пазарен Либерализатор

    2 0 Отговор
    Уран във водата.
  • 6 ключаря

    4 3 Отговор
    Ако скелета е на възрастен индивид, имайки пред вид, че с възрастта ръста на човек се смалява с около 20 см. и имайки пред вид, че скелета на мъртвеца няма ставни разстояния, то може наистина да се каже, че това са гиганти дори за съвременните условия на живот.