Last news in Fakti

24 Юли, 2017 05:46 1 200 0

Как да се храним здравословно на плажа

  • плаж-
  • море-
  • ваканция-
  • почивка-
  • здравословна храна-
  • храна-
  • съвети

На плажа има изобилие от всевъзможни нездравословни изкушения

Как да се храним здравословно на плажа - 1
Снимка: shutterstock

Понеже е лято, темата за морето и плажа присъства неизменно в повечето ни разговори с приятели, в мислите ни и дори в сънищата ни.

Сред нещата, с които се сблъскваме, когато най-сетне се озовем на морския бряг с крака заровени в пясъка, е храната. По плажовете на родните курорти от години обикалят шумни продавачи, които носят я казан с топла царевица, я чувал с гевреци, но трябва ли да ядем това?

Храненето на плажа може да бъде различно — приятно и същевременно здравословно. Вместо да се тъпчете с тестени изделия и сладкиши, по-добре хапнете свеж плод.

Вместо пакет солети например — вземете си пликче с нарязани на пръчици моркови. Бета-каротинът, който придава на морковите техния оранжев цвят, прави кожата бляскава и защитава клетките от свободните радикали.

Друго лакомство, което можете да смените с нещо здравословно, е сладоледът. Вместо него, хапнете диня. Тя е сочна и лека и не натоварва стомаха, както млечните продукти. Ликопенът в динята влияе благотворно на кожата и ѝ придава нежен розов загар, като в същото време осигурява така нужната ѝ хидратация.

Друга много добра идея за здравословна закуска на плажа е гроздето. Сещали ли сте се да замразите гроздови зърна? Докато се потите под жарките слънчеви лъчи на плажа, гроздето ще достави на организма ви нужните му антиоксиданти и заедно с това ще ви разхлади.

Заради горещината организмът ни се нуждае от повече течности. Вместо обаче да посягате към газираните напитки, по-добре се придържайте към обикновената вода. За да е по-вкусна, можете да я "застроите със свежи плодове и пресни ментови листа.

Вместо да си купувате плодови сокове в кутия, за разнообразие си купете или направете фреш от пресни плодове. 100% натурален сок е пълен с антиоксиданти, а не с излишна захар.

Ако пък се нуждаете от енергия, вземете си ядки, вместо да посягате към калоричния шоколад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА