Last news in Fakti

14 Август, 2017 16:59 5 708 4

Има си причина за ужасно шумните опаковки на снаксове и чипсове

  • опаковка-
  • шумолене-
  • шум-
  • шумяща опаковка-
  • хрупкав-
  • вкус-
  • пакет-
  • чипс-
  • изследване

Пакетите с хрупкави храни са толкова дразнещо и силно шумолящи при отваляне

Има си причина за ужасно шумните опаковки на снаксове и чипсове - 1
Снимки: shutterstock

Вие сте на тихо място. Може би на киното. Коремът ви започва да къркори от глад, а единственото, с което разполагате, е пакет чипс.

Опитва се да заглушите шумоленето на пакета под вашия стол. Движите ръцете си много бавно, в опит да заглушите дразнещото шумолене. Това обаче не се случва и звукът от отварянето на опаковката отеква навсякъде, карайки околните да приковат погледите си върху вас.

В класацията на най-дразнещите опаковки на храни, чипсът се подрежда на едно от челните места. Дори и да се опитвате да заглушите шумоленето на пакета, то винаги ще вбеси поне един от хората, стоящи близо до вас.
Оказва се, че си има причина опаковките на тези храни да са толкова дразнещо шумни и тя не е свързана със злодейското намерение на производителите да ви гледат как страдате.

Неотдавнашно проучване е установило, че хрупкавите храни, които са изключително шумни за ядене — от шумоленето на пакета до хруптящия звук, който се чува докато дъвчете — са по-вкусни от останалите.
Професор Чарлз Спенс от университета Оксфорд е провел експеримент, в който участниците похапват чипс и същевременно носят шумоизолиращи слушалки.

Той установил, че когато участниците чуят шумоленето на пакета с чипс, те решават, че съдържанието му е с много по-свеж вкус, отколкото на същия чипс, който обаче, не са чули да шумоли.

Когато звукът от отварянето на пакета бил заглушен, те решавали, че той е стар и мек, а не това искаме да вкусим, когато става дума за чипс.

Той твърди, че това е свързано със задоволяването на очакванията за определена храна. Свързваме чипса с шумоленето на пакета и когато не го чуем си мислим, че нещо не е наред.

Професор Спенс вярва, че производителите на тази храни използват това знание в своя полза, като съзнателно правят пакетите много шумолящи, за да мислят потребителите, че съдържанието е още по-хрупкаво, свежо и с по-добър вкус.

Има си причина за ужасно шумните опаковки на снаксове и чипсове
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KoKi4a

    5 3 Отговор
    Абе яяя...
  • 2 ккк

    11 0 Отговор
    Или може би с това шумолене се прави безплатна реклама...чуваш шумолене на пакета и си казваш:що не си взема и аз!
  • 3 Ха ха

    7 1 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел скоро.
  • 4 Алекс

    0 0 Отговор
    Просто използват първа сигнална система . Реклама и натиск да си купиш ..Предизвиква чувство на глад за този продукт . Мен лично ме вбесява този шум .