Last news in Fakti

16 Август, 2017 12:07 3 004 6

Исус наистина е превърнал водата във вино

  • исус-
  • вода-
  • вино-
  • превърнал-
  • чудо-
  • библия-
  • археолози-
  • доказателство

Археолози откриха доказателство за това край древния град Кана

Исус наистина е превърнал водата във вино - 1
Снимка: shutterstock

Израелски археолози се натъкнаха на невероятна находка край древния град Кана, която представлява доказателство, че Исус наистина е превърнал водата във вино.

По време на разкопки, екипът на д-р Йонатан Адлер, старши преподавател в университета "Ариел" и ръководител на проекта, открил Галилейска работилница за направа на големи ритуални делви, за които се споменава в Библията, когато синът Божи направил едно от първите си чудеса пред очите на всички, съобщава израелският вестник Jerusalem Post

В Евангелието от Йоан се казва, че по време на сватба в град Кана Исус превърнал водата във вино, защото виното свършило. Исус заръчал „да се вземат шест каменни делви”, които били с вместимост до 39,3 литра.

Дълго време учените поставяли под съмнение твърденията, че такива големи съдове са се използвали в земите на юдеите пред 1 век сл. Хр.

Откриването на работилницата, датираща от преди 2000 години, обаче, доказа, че подобни съдове са били изработвани и използвани от евреите в техните ритуали.

При разкопките изследователите са открили хиляди буци варовик и други производствени отпадъци, включително фрагменти от каменни халби и купи на различни етапи от производството, обявяват израелските власти в официално съобщение. Интересното в случая е, че тези огромни съдове са били направени от варовик, а не са керамични като останалите домакински съдове.

Древният обект е четвъртата по рода си работилница, открита на територията на днешен Израел. Той бил открит случайно по време на строежа на общински спортен център, ръководен от местния съвет на Рейна.

„Причината за избора на материал очевидно е била религиозна, защото според древните еврейски схващания, ритуални съдове, направени от керамиката лесно ставала нечиста и трябва да бъдат унищожени. Камъкът, от друга страна, се е считал за материал, който не може да бъде омърсен и поради тази причина древните евреи са го използвали в своите ритуали”, обяснява Адлер.

Варовикът не се смятал за ритуално нечист материал и поради тази причина се използва често, най-вече за създаването на ритуални съдове.

Друго интересно при тази работилница било местонахождението ѝ, тъй като до сега останалите подобни обекти са намирани главно в и около Йерусалим.

Учените са открили и изкуствена пещера, близо до работилницата, където древните занаятчии са добивали материал за съдовете си. В пещерата са открити много инструменти и приспособления за направата на делви.

Исус наистина е превърнал водата във вино
Снимка: Israel Antiquities Authority


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    11 1 Отговор
    Да беше направил и някоя друга делвичка с ракийка!
    Значи щом са открили, че тогава по тези земи са се правили такива делви, е доказано, че Йешуа бен Йосиф е направил от водата вино! Нещо логиката ми се губи.
  • 2 Радо

    10 1 Отговор
    Ми те наште винзаводи от какво мислите правят вино? - от вода...и спирт и есенция.
  • 3 mire

    8 2 Отговор
    Понашите земи му викат Цар Киро!!
  • 4 Баронесата

    2 0 Отговор
    Казват се. Квебри
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кака Гинка

    3 0 Отговор
    Не виждам къде е доказателството от заглавието,което може да убеди невярващите.А древните юдеи наистина са имали странни схващания за чистота;как така никой не се е сетил просто да измие грънците когато станат "нечисти",вместо да дяла огромни и тежки каменни делви?...