Last news in Fakti

18 Декември, 2011 07:27 5 043 1

Без направление за преглед при специалист

  • нзок-
  • лекар

Извънредният в събота събор на БЛС делегира права на УС на БЛС и гласува "за" подписване на НРД (Национален рамков договор) – 2012, съобщиха от пресцентъра на БЛС (Български лекарски съюз).

Една от промените в НРД е, че от следващата година пациентите ще могат да отиват на преглед при специалист без направление. Ако после се налага да правят изследвания или да бъдат приети в болница, това ще става по Здравна каса.

Сумата за преглед, която ще се плаща в тези случаи, ще се определя от самите специалисти, обясни д-р Цветан Райчинов, председател на Лекарския съюз.

"Има доста неща, които улесняват достъпа на пациента, както и неговото наблюдение. Улеснение е и когато даден човек има възможност да си го позволи и не желае да чака за направление, да може да отиде направо при специалист, но след това да продължи по пътя на здравно осигурения и да ползва Касата", посочи той.

Според новия НРД личните лекари ще могат да диспансеризират пациенти по повече диагнози и вместо специалистите да издават направления за високоспециализирани изследвания. Затова ще получат допълнителен финансов бонус.

Към парите, които получават за записан пациент, личните лекари ще получат и 11 стотинки за неотложната помощ, независимо дали те я оказват или имат сключен договор с подизпълнител. Така при хиляда записани пациенти, лекар ще получи 110 лева допълнително.

За следващата година съсловната организация е договорила със Здравната каса да плаща малко по-високи цени на клинични пътеки за урологични, гастроентерологични, пулмологични заболявания и за физиотерапия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ричи

    1 0 Отговор
    Тогава остава и варианта неосигурен пациент след платен преглед при специалист да реши да внесе здравните си вноски със задна дата, за да позва услугите по здравна каса.