Last news in Fakti

6 Септември, 2017 11:50 3 479 3

Няма живот на близки екзопланети

  • извънземни-
  • живот-
  • космос-
  • близки планети-
  • екзопланени-
  • червени джуджета-
  • ултравиолетова светлина

Учени опровергаха теория за съществуването на извънземни близо до нас

Няма живот на близки екзопланети - 1
Снимка: shutterstock

Може и да не сме сами във Вселената, но според учени от университета Харвард и центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън, най-близките ни съседи може би са на милиони светлинни години от нас.

Авторите на проучването, публикувано в The Astrophysical Journal, смятат, че един от ключовите фактори при търсенето на доказателства за извънземен живот е количеството ултравиолетова радиация, която се произвежда от червените джуджета. Те установили, че планетите от този тип, включително онези, които се намират близо до Слънцето, не генерират достатъчно количество ултравиолетова светлина, което не позволява на подобните на Земята планети, които обикалят около тях да възникне живот, съобщава Лента.ру.

Откритието е важно и ще помогне много при търсените светове, които са подходящи за живот, стеснявайки кръга.

Известно е, че ултравиолетовото излъчване е необходимо за образуване на рибонуклеинова киселина (РНК), която участва в предаването на генетична информация от ДНК към синтезиращите протеини рибозоми и изпълнява други важни функции. Според хипотезата за т.нар. РНК-свят, тези киселини са били предшественици на клетките и са можели сами да се копират.

Учените преценили дали звездите от спектрален клас М (червени джуджета) могат да произведат достатъчно количество ултравиолетова светлина, за да се стимулира образуването на РНК на планети от земен тип. Оказало се, че генерираното в тези системи ултравиолетово излъчване е между 100 и 1000 пъти по-малко, отколкото е било на Земята до появата на първите клетки. Затова не може да възникне живот на екзопланети, които орбитират около червени джуджета.

По-рано учени оповестиха за откриването на земеподобни планети, които кръжат около червените джуджета Проксима Б, LHS 1140b и ТРАППИСТ 1. Предполага се, че на повърхността на тези планети има вода в течно състояние - един от основните компоненти за възникването и оцеляването на живот. Въпреки това звездите от клас М са прекалено активни и това намалява вероятността, планетите около тях да имат подходящи условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    5 1 Отговор
    Няма и да има.Ние живеем на плоска земя а не обла планета.На обла планета няма как да се задържи вода.

    Коментиран от #2

  • 2 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Eee":

    Даже планетата ни е вдлъбната, иначе водата ще се разлее при силен вятър...
  • 3 Някой

    2 0 Отговор
    Чудя се , как още не се е оттекла някъде тая вода бее ???