9 Септември, 2017 23:36 3 668 2

Пет ползи от шоколада

  • шоколад-
  • ползи

Кой не обича шоколад? Любимото лакомство на хората по цял свят е хем вкусно, хем полезно. То дори е дар за здравето и подобрява нашите лични взаимоотношения. Разбира се, стига да го консумираме с мярка, пише Obekti.bg.

Удължава живота

Ключът към човешкото здраве и дълголетие се крие в магическите съединения флавоноиди. Те не само понижават нивата на „лошия” холестерол в тялото и регулират кръвното налягане, но и спомагат за здравословното делене на клетките – залог за продължителна младост и много рождени дни. Освен това лакомството е отличен антиоксидант, който се бори със „състаряващите” свободни радикали.

Бори диабета

Въпреки че е сладък, съставките на шоколада му помагат да регулира кръвната захар и да подобрява усвояването на глюкозата от тялото, когато се приема в разумни количества. Това му качество го прави един от най-силните кулинарни борци срещу настъпването на захарния диабет. Особено полезен е тъмният шоколад.

Заздравява любовта

Вкусното изкушение е ненадминат афродизиак – при това както за мъжете, така и за жените. Учените обясняват това с високото съдържание на химикалите триптофан, свързан с процеса на възбуда, и фенилетиламин, който се произвежда от човешкото тяло при влюбване.

Прави ни щастливи

Лакомството е истински тоник срещу потиснатост, изтощение и депресия. То кара тялото да освобождава хормона на щастието ендорфин, който действа като природен наркотик, и успокоява и тонизира нервната система. Дори само ароматът му намалява чувството за умора, раздразнителност и емоционален дисбаланс. Главен виновник за това е какаовото масло.

Успокоява кашлицата

Учените уверяват, че чаша горещ шоколад от истинско какао е по-ефективна срещу досадната кашлица от всичко, което се продава в аптеките. Дори няколко парченца твърд шоколад, изсмукани бавно, са по-добър лек от пастилите срещу болно гърло. Защо? Причината е в съединението теобромин, което успокоява по-добре дори от кодеина - основна съставка на много от продаваните в аптеките противогрипни медикаменти. Учените се надяват да разработят ново поколение лекарства на базата на това уникално съединение, което успокоява дори симптомите на закоравели пушачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    5 9 Отговор
    5 вреди от шоколада 1- разваля зъбите 2- пристрастяване към него 3- превъзбужда нервната система 4 - пълнеесе 5- можеш да си изцапаш дрехите

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.