Last news in Fakti

11 Септември, 2017 14:12 2 559 1

Жив кърлеж, преносител на опасна болест, избяга от пресконференция

  • кърлеж-
  • болест-
  • инфекциозно заболяване-
  • япония-
  • пресконференция-
  • изчезна-
  • избяга-
  • sfts

Изчезването на опасното насекомо предизвикало хаос и масова паника

Жив кърлеж, преносител на опасна болест, избяга от пресконференция - 1
Снимка: shutterstock

Жив кърлеж, преносител на опасна инфекциозна болест, изчезна по време на пресконференция. Инцидентът, станал в японската префектура Миазаки миналата седмица, довел до катастрофалния завършек на събитието.

Кърлежът бил донесен от организаторите като нагледен пример, но новината за бягството на смъртоносното насекомо предизвикала масова паника и истерия и в залата настанал хаос.

Здравните власти в Япония свикали пресконференцията, за да повишат осведомеността сред населението за опасната болест, наречена синдром на тромбоцитопения (SFTS), която се причинява от кърлежи.

Жив кърлеж, преносител на опасна болест, избяга от пресконференция
Снимки: ANN News

сравнително ново инфекциозно заболяване, разпространено в Китай, Корея и Япония. То може да бъде смъртоносно, като, според данни на здравните служби в страната, смъртността при заразяване с вируса достига до 30% и е особено тежко при хора над 50 години.

На събитието били донесени жив и мъртъв кърлеж, за по-голяма образност, както и за да могат фоторепортерите да го заснемат. Когато обаче, живото насекомо било извадено от защитната му кутийка с помощта на пинсети, то изчезнало.

Жив кърлеж, преносител на опасна болест, избяга от пресконференция

След ненадейното бягство на опасния дребосък служителите от местната управа направили всичко по силите си, за да го открият, но той така и не бил намерен.

Според длъжностни лица, след опразването на залата, тя била напръскана старателно с инсектицид.

Според японските медии за пръв път случаи на заболяването тромбоцитопен синдром с тежка треска (Severe Fever with Thrombocytopenia Syndrome — SFTS) са били регистрирани в страната през 2013 г.

Сред симптомите на инфекциозната болест са много висока температура, треска, гадене, повръщане, загуба на апетит, както и намаляване на броя на тромбоцитите и левкоцитите (белите кръвни клетки) в кръвта, които помагат да се преодолеят инфекциите в организма.

Жив кърлеж, преносител на опасна болест, избяга от пресконференция


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостъ

    5 0 Отговор
    Великите японци,изглеждат сякяш нямат гражданска защита и т.н. .....