Last news in Fakti

14 Септември, 2017 04:34 91 980 0

7 храни, които е добре да ядем след операция

  • храни-
  • операция-
  • диета-
  • хранителен режим-
  • възстановяване-
  • оперативна намеса

Всеки знае, че след операция трабва да спазва диета, за да се върне организмът му постепенно към нормалния си ритъм и да се възстанови по-бързо. Но кои са препоръчителните храни, които да включим в храненето си по време на възстановителния период?

Наред с лекарствата, мазилата и другите медикаменти за лечение, които докторите предписват след операция, храненето облекчава значително състоянието и помага на организма по-бързо да оздравее.

Ако приемате правилните храни, в зависимост от състоянието ви, те ще намалят отоците, подутините, задържането на вода, синините и възпалението. Ако операцията ви е била тежка и се налага да приемате антибиотици, то бъдете сигурни, че те ще повлияят на храносмилането ви, като могат да причинят както запек, така и диария. За щастие и двете състояния се регулират лесно с определени храни.

Постоперативното хранене е особено важно за цялостното възстановяване на организмаето защо е добре да обърнете внимание на храните, изброени по-долу. Това са храни, които ще спомогнат за бързото ви възстановяване. Все пак е добре да се консултиране в вашия лекуващ лекар за избора на храна, за да не си докарате излишни проблеми.

1. Чист протеин

Най-важният протеин в тялото, който е необходим за заздравяване и зарастване на тъкани е колагенът. След операция нуждите от протеин се покачват, особено ако има по-сериозни разрези и шевове. Специалистите по хранене препоръчват да увеличите приема на протеин до 2.0 грама на килограм телесно тегло дневно. Така, ако тежите 60 кг, целта ви ще е да приемате около 120 гр. чист протеин дневно. Може да го разпределите в два основни приема (обед и вечер) и в няколко междинни хапвания, и приемане на протеинов шейк, например.

Прием на повече протеин не означава само консумация на повече месо или яйца. Най-добре е да има разнообразие и ако сте от хората, хранещи се с животински продукти, тогава е добре да включите източници на чист протеин като яйчени белтъци, риба, пуешко месо, бобови култури и листни зеленчуци.

Също така на пазара има голямо разнообразие от протеини на прах, съдържащи както животински продукти, така и изцяло на растителна основа. Обикновено те се миксират лесно с вода и към тях винаги може да добавите зеленолистни зеленчуци и ще получите протеиново смути с висока хранителна стойност и лесно за храносмилане.

2. Ферментирали продукти

След операция се предписват антибиотици с цел избягване появата на инфекции.

Знаем, че те убиват лошите микроорганизми, но за съжаление убиват и добрите и то тези, които са разположени в храносмилателния тракт, и които са особено нужни в храносмилането и в произвеждането на витамини. Приемът на ферментирали продукти, които да подпомогнат запазването и размножаването на на добрите бактерии е важно.

Продукти като кисело мляко и кефир, произведени от натурални и чисти източници, са със запазени живи култури, които постъпват в организма при прием на тези продукти. Специалистите по хранене съветват да избягваме готовите кисели млека, които са подсладени със захар и с различни добавени вкусове и цветове, плодови кисели млека и т.н.

Ферментирали продукти са също суровите какаови зърна, които може да купувате натрошени, за по-лесно дъвчене и храносмилане, както и може да си приготвяте ферментирали зеленчуци като кисело зеле и туршии.

3. Фибри

Редовният им прием след оперативна намеса е силно препоръчителен. Обезболяващите медикаменти често водят до обезводняване, а и физическата дейност и активност е ограничена, което води до констипаця. Затова на помощ идват пиенето на повече вода и приемът на храни с фибри като няколко сушени сливи на гладно сутрин, например. Те са богати на разтворими и неразтворими фибри и вършат чудесна работа при запек. Наред със сливите се нареждат и бобовите култури, като за по-лесно храносмилане, е добре да не ги комбинирате с месо или тестени продукти, а основно със зелени салати и зеленчуци. От плодовете спокойно може да приемате ябълки и круши, богати на пектин. Овесените каши също имат положителен ефект върху подобни състояния.

4. Повече пресни плодове и зеленчуци заради антиоксидантите

Стресът от хирургията и приемът на лекарства водят до образуването на повишени количества свободни радикали. Как да им противодействате? С антиоксиданти, разбира се. Те са най-мощният отговор срещу свободните радикали. Чрез антиоксидантите тялото елиминира свободните радикали. Повишете количествата и приемът на повече плодове под формата на цели, пресни или изцедени на сок боровинки, малини, ягоди, вишни, нар и т.н.

5. Повече Витамин

Приемайте много оранжеви на цвят плодове и зеленчуци, например сладките картофи. Те са богати на бета каротин или провитамин А, който тялото превръща във витамин А. Необходим е за възстановяване на меки тъкани, мембрани и горната част на епидермиса. Сладкият картоф е различен по съдържание на хранителни вещества от традиционния картоф, но се готви по същия начин. Други богати източници на бета каротин са морковите, тъмно зелените листни зеленчуци като кейл и спанак, плодове като манго, кайсии, пъпеш.

6. Витамин С

Тялото има повишени нужди и от витамин С, който може да набавяте чрез цитруси, киви, броколи и червени чушки. Кръстоцветните зеленчуци като брюкселско зеле, обикновено зеле и карфиол подпомагат работата на имунната система, богати са на много фитонутриенти и може да се включват в разнообразни рецепти.

7. Цинк

Приемът на ядки и семена ще ви зареди с този химичен елемент, който също подпомага работата на имунна система, тъй като цинкът развива и активира имунните клетки. Той е минерал, който е необходим за синтеза на протеин и растежа на нови клетки, което е важно при оздравяването на рани и тъкани след операция. За онези, които не могат без месо, говеждото и животинският черен дроб също са добър източник на цинк.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА