Last news in Fakti

22 Септември, 2017 11:31 1 988 1

Притча: Как да постигнем съвършенство във всичко

  • работа-
  • успех-
  • щастие-
  • притча-
  • поука-
  • поучение-
  • мъдрост-
  • съвет

Един дърводелец бил известен с уменията и майсторството си да изработва изящни творения. Всички се възхищавали на способностите му. Произведенията му били толкова красиви и прецизно изработени, че сякаш сам Бог държал длетото му.

Славата му на ненадминат майстор се носела от уста на уста. Стигнала и до царя, който поискал лично да се запознае с прочутия дърводелец и да разбере каква е тайната на неговото майсторство.

– Кажи ми как създаваш всички тези божествени творения? – попитал царят. – В тях има нещо прекрасно и неуловимо, което не може да се опише с думи. Сигурно имаш някаква специална тайна, която не е известна на другите майстори.

– Да, така е – казал човекът. – Имам такава тайна. Когато започвам работа над нещо ново, първо постя няколко дни, за да успокоя душата и сърцето си. След три дни пост, аз вече не мисля за възнаграждението, което ще получа за работата си, а следа петия ден от поста забравям и за гордостта и похвалите. След седем дни всичко около мен престава да съществува, забравям дори за себе си. Цялата ми духовна енергия и мисъл е насочена само към работата ми, тя изпълва цялото ми същество.
И тогава вече аз отивам в гората, за да избера дървото за моята работа. Дълго време бродя там, оглеждам дърветата, вглеждам се в божествената им същност, търся съвършенството в тях. И тогава започвам работа от цялата си душа, с цялата любов и сила, която ми е дадена от Бог.
Затова и резултатът е божествен.

***

Прецизността, търпението и вътрешната сила водят до божествени резултати.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.