Last news in Fakti

29 Септември, 2017 09:06 1 572 0

Каква тайна се крие зад ледените игли на Плутон? (ВИДЕО)

  • плутон-
  • ледени късове-
  • нови хоризонти-
  • наса-
  • new horizons-
  • лед-
  • метанов лед-
  • изпаряват

Образуването на тези странни ледени късове е свързано с изчерпването на метана от атмосферата

Тайната на гигантските ледени игли, които стърчат от повърхността на Плутон бе разгадана от екипа на космическата мисия "Нови хоризонти" (New Horizons), съобщи НАСА.

Известна като най-малката и най-студена планета в нашата Слънчева система, Плутон застана под светлината на прожекторите през юли 2015 г., когато космическият апарат New Horizons, прелетя на изключително близко разстояние от планетата.

Наред с всички удивителни неща, които сондата разкри за миниатюрната планета, сондата успя да преобърне изцяло представите на учените за Плутон. От ледените вулкани на планетата до внезапно спускащите се мъгли, сондата предостави на учените много материал за размисъл и много нови неща, които да бъдат проучени и разгадани.

Но едно от най-озадачаващите открития, което тормозеше умовете на учените, бяха странните, заострени като пики, ледени късове, които стърчат от повърхността на планетата.

Благодарение на информацията, получена от космическия апарат "Нови хоризонти", сега учените най-сетне са установили, че необичайният релеф в района на екватора на планетата джудже е формиран от цели блокове метанов лед.

Според НАСА тези островърхи ледени късове са се образували върху най-високата точка на планетата и се извисяват на стотици метри нагоре.

Предполага се, че са се оформили по този чудноват начин, заради комплексния климат и геоложката история на Плутон. Според учените те се появили преди няколко милиона години, но сега са започнали бавно да се изпаряват.

Това е типичен пример за климатични промени в атмосферата на планетата джудже.

Учените създали триизмерна карта, която показва разпределението на метана на повърхността на Плутон. По мнението им, образуванията на екватора на Плутон имат аналози на Земята. Това са "ледените игли" на ледника Кумбу в Хималаите и на върха на угасналия вулкан Чимборасо в Чили.

Основната задача на мисията "Нови хоризонти" е да се изследва планетата джудже и нейната луна Харон. Към 1 януари 2019 г. "Нови хоризонти" трябва да достигне до небесното тяло, наречено от учените 2014 MU69, за което се предполага, че е съвкупност от няколко малки обекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА