2 Октомври, 2017 17:50 4 742 4

Едно животно, за чието изчезване не сме виновни ние! (ВИДЕО)

  • тасмански вълк-
  • тасманийски тигър-
  • торбест вълк-
  • австралия-
  • изчезване-
  • изчезнал вид-
  • причини-
  • метеорологични условия

Учени разкриха причината, която е довела до края на тасманските вълци в Австралия

За безвъзвратното изчезване на много животински видове от лицето на Земята са отговорни хората. През цялата си история човекът по един или друг начин, пряко или косвено ги е унищожавал или е помагал за унищожението им.

Не такъв се оказва обаче, случаят с тасманския вълк, известен още и като торбест вълк. Ново изследване, съставено от биолози от университета в Аделаида, твърди, че изчезването на този хищник от територията на Австралия, всъщност се дължи на екстремни метеорологични условия и продължителна суша, а дивите кучета и ловът на аборигените, не са оказали влияние върху популацията на вълците.

За да стигне до това заключение Джереми Остин, водещ автор на изследването, публикувано в Journal of Biogeography, проследява историята на популацията на животното през последните 30000 години.

Тасманийският вълк (Thylacinus cynocephalus) е месояден двуутробен хищник с размера и формата на средно до големина куче, което обаче има торба на корема си. Заради ивиците, с които е нашарена долната част на гърба му, този хищник е наричан още и тасманийски тигър. Това създание е било едно от малкото двуутробни, при които торба имат и двата пола. При почти всички двуутробни, такава торба притежават само женските индивиди.

"Торбестите вълци са живели някога по целия австралийски континент, но по време на пристигането на европейците в края на 16-ти век, са открити само в Тасмания. Те изчезват около 150 години по-късно като последният от вида умира в зоопарка Хобарт през 1936 г.", разказва д-р Остин пред научния сайт Sci-news.

Тези двуутробни животни изчезват от Австралия преди около 3000 години, но продължават да живеят на остров Тасмания до 1936 г.

Причината за изчезването на вида от континента и тяхното оцеляване през следващите три хиляди години на острова остават неясни. Въпреки това в научните среди се обсъждат три основни причини, които може да са довели до края на тасманийския вълк — изменението на климата, човешката дейност и кучетата Динго.

Д-р Остин и колегите му от Университета в Аделаида, изследват митохондриалната ДНК (мтДНК) на 51 тасманийски вълци от изкопаеми кости и музейни екземпляри — най-големият масив от данни за генома на тасманийските вълци досега.

"Искахме да разберем защо са изчезнали торбестите вълци на континента, но са оцелели в Тасмания", разказва докторантът Лорън Уайт, друг автор в изследването.

Екипът открива доказателства, че генетично континенталните торбести вълци са разделени на източна и западна популация в южната част на Австралия преди последния ледников период преди 25000 години, както и че древната западна популация е по-голяма и генетично по-разнообразна, отколкото тасманийската популация.

"Древната мтДНК ни показва, че изчезването от континенталната част е бързо и не е в резултат на вътрешни фактори, като например кръвосмешение или загуба на генетично разнообразие", разказва д-р Остин и добавя: "Изменението на климата от преди около 4000 години, по-специално тенденциите към засушаване, причинени от появата на Ел Ниньо-Южна осцилация, е най-вероятно основната причина".

Но Ел Ниньо и засушаването оказват по-малко влияние върху торбестите вълци, които обитават Тасмания, защото островът е по-дъждовен. Според учените това е и причината за запазването на вида единствено там.

"Открихме също доказателства за катастрофално намаляване на броя и генетичното разнообразие на популацията тасманийски вълци в Тасмания по същото време", обяснява д-р Остин.

"По време на пристигането на европейците тасманийските вълци вече имат ограничено мтДНК разнообразие", заявиха изследователите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жанет

    10 4 Отговор
    Защото дойде демокрацията...
  • 2 Ьььььь

    9 4 Отговор
    А аз се надявам хората да са причина за изчезването на соросоидите-силно се надявам и вярвам...
  • 3 Спас

    1 0 Отговор
    Жалко за красивото животинче.
  • 4 ****

    1 0 Отговор
    Наскоро беше обявено, че през ХХв. фермерите в Австралия са ги избивали, защото са смятали, че те са нападали, убивали и изяждали овцете им, което е много далеч от истината. Не са оцеляли, защото са раждали само по едно малко и много хора по цял свят са ги искали за зоо-паркове.